PRAVA POSLASTICA: Kroasani u slatkoj i slanoj verziji

www.pexels.com

Prekrasan doručak ili poslastica za svaku zabavu. Hrskavo, lisnato, mekano i ukusno jelo koje baš svi vole. Napravite kroasane po našem receptu.

Potrebno:

600 gr brašna glatkog

350 ml mlakog mlijeka

4 žlice ulja

1/2 praška za pecivo

1 vrećica suhog kvasca (+ malo šećera za dizanje kvasca)

1 jaje

200 gr maslaca (za premazivanje)

2 male žličice soli

Za premazivanje:

1 jaje

malo soli

sezam za posipanje

Punjenje:

slani sir, sirni namaz ili  šunka-sir…što god želite!

Slatka varijanta (sastojci isti kao i za slanu samo bez soli + dolje navedeno)

3 žlice šećera u prahu

1 vanilin šećer

1 žličica arome vanilije

malo soli

Priprema:

Suhi kvasac, šećer i malo toplog mlijeka umutite i ostavite da se digne. U zdjeli dobro izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte dignuti kvasac, mlako mlijeko koje ste izmiješali s uljem i jaje. Umijesite glatko tijesto. Kad ste umijesili tijesto, podijelite da ga na 8 loptica. Izvaljajte tijesto u krug promjera 15-20 cm i to tako da kad izvaljate prvi krug na njega poslažite tanko rezane kriške maslaca pa na njega složite sljedeći krug. Radite tako sve dok ne dođete do osmog kruga tijesta kojeg stavljate zadnjeg i na njega ne stavljate maslac.Sad tako složeno tijesto dobro razvaljajte u krug do debljine ispod jednog centimentra. Prerežite prvo na 4 dijela, pa svaku četvrtinu još na 4 dijela ako želite veće kroasane ili na 6 dijelova ako želite manje kroasane.

Kroasane punite nadjevom koji želite. Punite od šireg dijela žličicom, pristisnite dobro da nadjev ne iziđe van tijekom pečenja i zarolajte u pužiće, odnosno, u formu kroasana. Složite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje i pustite da se diže od 30 – 45 min. Upalite pećnicu da se grije i u međuvremenu premažite kroasane smjesom od jednog jajeta i soli te posipajte sezamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite. Pecite na 200 stupnjeva jedno 20-25 minuta, točnije dok kroasani ne poprime lijepu, zlatnu boju.

Uz malo truda do pravog užitka!


Komentari