Povodom svjetskog dana čokolade donosimo recept za zdravu verziju od samo tri sastojka!

Danas je Međunarodni dan čokolade. Osim 7. srpnja, ona se slavi i 28. srpnja kao Nacionalni dan mliječne čokolade u Americi, pa ponovno Međunarodni dan čokolade 13. rujna i Međunarodni dan gorko-slatke čokolade s bademima 7. studenog, piše N1.

Dan ove mnogima omiljene slastice valja proslaviti, stoga vam donosimo recept za čokoladu od svega 3 sastojka kako biste obilježili njen dan. A još je uz to recept i zdrav!

Jeste li se ikad pitali kako se pravi čokolada? Odgovor je jednostavan, a Krenizdravo nas uvjerava kako su dovoljna samo tri sastojka!

Domaća čokolada može se napraviti bez šećera.

Kod njega nije poznato da izaziva veće probleme kod ljudi koji nemaju alergije na soju, no ako nije drugačije naznačeno, radi se o genetski modificiranoj soji, koju se svakako preporučuje izbjegavati.


Svi glavni sastojci čokolade potječu od jedne biljke – kakaovca. To su kakao maslac i kakao prah. Pri proizvodnji se prvo razdvajaju, da bi se kasnije ponovo ujedinili i stvorili čokoladu. Kakao maslac je upravo razlog zašto se domaća čokolada tako topi u ustima, a poznat je i po tome što hidratizira kožu.

Prednost samostalne pripreme čokolade je to što se može kontrolirati količina zaslađivača koja se stavlja. Svakako će čokolada najbolji okus imati ukoliko se doda javorov sirup. Agavin sirup također je jedna prihvatljiva alternativa koja neće uzrokovati nagle skokove razine šećera u krvi.

Sastojci potrebni za pripremu:

1 čaša = 250 ml

1 čaša kakao maslaca,
1/4 čaše sirovog kakao praha,
1/4 čaše agavinog sirupa ili javorovog sirupa.

Priprema

Na pari lagano rastopite kakao maslac. Jako je bitno da pazite da posuda u kojoj se nalazi maslac ne dodiruje vodu.
Nakon toga u tekući (rastopljeni) kakao maslac umiješate sirup.
Zatim malo po malo dodajte kakao prah i miješajte.

I to je to! Sada je vrijeme da se tekuća čokolada stavi u kalupe. Svakako se preporučuje da to budu silikonski kalupi. Ovisno o tome kakav efekt želite postići, možete koristiti kalupe za praline ili kalupe za led. Kod kalupa za praline će vaša čokolada imati sjaj, dok će u kalupima za led postići hrapaviju teksturu.

Kada je čokolada u kalupima, treba ju staviti u frižider na sat vremena. U čokoladu se mogu dodati orašasti plodovi poput badema, lješnjaka ili oraha, ali i sušeno voće poput grožđica ili brusnica. Sat vremena kasnije, čokolada je spremna za konzumaciju. Uživajte u čarima domaće čokolade!

Komentari