Pokušava li se Hasanbegović izvući? Masaryka zadnji put maknula NDH

Wikipedia

Nakon još uvijek svježeg micanja ploče Trga maršala Tita, krenule su spekulacije kako je sljedeća na redu Masarykova ulica.

U medijima se danas pojavila informacija kako je, navodno, Zlatko Hasanbegović za vrijeme postavljanja ploča s natpisom Trg Republike Hrvatske izjavio da Masaryk nije ničime zadužio Hrvatsku te sugerirao kako je njegov sljedeći potez preimenovanje te ulice.

Masarykovu ulicu iz središta Zagreba pokušalo se u posljednjih dvadesetak godina čak šest puta preimenovati, većinom u režiji desnice.

Ipak, Zlatko Hasanbegović brzo je okrenuo ploču te je za Index rekao kako je okupljenim novinarima, koji su ga pitali o Masaryku, rekao da se o svemu može raspravljati na Odboru za imenovanje ulica i trgova.

Krešimir Kartelo, gradski zastupnik iz redova Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku, kaže nam kako Hasanbegović to jednostavno nije izjavio.

“Predstavnici medija postavili su Zlatku Hasanbegoviću pitanje o preimenovanju Masarykove, a on je samo odgovorio da on ne odlučuje o tome, nego Odbor i da taj Odbor neće biti mjesto ničijeg političkog ekshibicionizma.”

No nisu svi uvjereni u istinitost Hasanbegovićevih riječi.

“Izražavam ozbiljnu zabrinutost zbog nove najave preimenovanja od strane Zlatka Hasanbegovića. Ovim postupkom stranka Neovisni za Hrvatsku pokazuje kako nemaju ideju kako život u Zagrebu učiniti boljim nego im je isključivi cilj stvarati duboke podjele u društvu. Grad Zagreb ima ozbiljnih problema, od kojih se kao prioritetan ističe problem odlagališta otpada Jakuševec. Bio bih puno zadovoljniji da je Zlatko Hasanbegović kao zastupnik skupštinske većine predložio osnivanje povjerenstva za neko značajno životno pitanje u Zagrebu. Stoga ovakav prijedlog ne mogu podržati”, kazao je SDP-ov Matej Mišić koji je naknadno, kao zamjena, ušao u Gradsku skupštinu.

Cijela ova priča započela je dosta ranije. Naime, još prije par mjeseci, Zlatko Hasanbegović je rekao kako velikani poput Tomáša Masaryka i Franklina Roosevelta nisu ničime zadužili Hrvatsku te da zato ne zaslužuju svoju ulicu u Zagrebu.

Podsjetimo, Masarykova ulica svoje je ime dobila 1930. povodom Masarykovog 80. rođendana. Masaryka se poistovjećuje s idejama slobode i demokracije, a bio je i prikriveni izraz otpora vladajućem režimu i diktaturi kralja Aleksandra.

Ulicu je Masaryk već jednom izgubio nakon uspostave NDH 1941., kada je dobila ime Milana Šufflayada, a opet mu je vraćena 1945. godine.

 

 


Komentari