POBIJEDITE GRIPU NARANČAMA! Evo kako možete pripremiti zdrav napitak u samo sat vremena

FOTO: Pixabay

Prema narodnoj mudrosti, narančin se sok smatra zlatnim ujutro, srebrnim u podne te brončanim navečer. Ovo zdravo voće nekada je bilo vrlo skupo pa se jelo samo u vrijeme Božića, no danas su vrlo dostupne i povoljne. Naranče su iznimno bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima pa ih je preporučljivo jesti svakodnevno. Dobra zamjena je i priprema domaćeg soka od naranče. Od samo četiri naranče možete pripremiti devet litara soka za svega sat vremena.

Recept

– 4 naranče
– 1 kilograma šećera
– 30 grama limunske kiseline
– 9 litara vode

Priprema

Naranče operite, prelijte ključalom vodom kako bi se uklonila gorčina, obrišite ih pa zamrznite u hladnjači ili ledenici hladnjaka na sat do dva. Nakon što ih izvadite iz zamrzivača, sameljite ih na mašinu za mljevenje mesa pa dobivenu smjesu prelijte s tri litre vode (prokuhane i ohlađene). Pustite da odstoji nekoliko minuta pa procijedite.

U procijeđen sok dodaje preostalih šest litara vode, šećer i limunsku kiselinu. Promiješajte dok se šećer ne otopi pa prelijte u staklene boce i uživajte u savršenstvu okusa!

Zahvaljujući limunskoj kiselini koja je prirodni konzervans, sok možete stajati u hladnjaku desetak dana.


Komentari