OVAKVE RAŽNJIĆE JOŠ NISTE PROBALI: Oduševit će vas piletina okupana u umaku od kikirikija

wiki

Ako se ikada zaputite u Singapur, uz ove ražnjiće dobit ćete i rižine kolačiće te svježe narezane krastavce i luk.

Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a Inke su ga uzgajale još prije 3500 godina. Španjolski osvajači su ga u 15. stoljeću prenijeli u Europu i dalje po svijetu, a u Sjevernu Ameriku je stigao tek u 18. stoljeću, i to iz Afrike.

Ova, mnogima omiljena grickalica bogat je izvor bjelančevina, vlakana, minerala, željeza, cinka i vitamina E i K. Kikiriki ne sadrži kolesterol, a upotrebljava se kao dodatak kolačima, za proizvodnju maslaca i ulja od kikirikija. Kikiriki doprinosi poboljšavaju pamćenja i pažnja, poboljšava sluh, koristan je kod jake iznemoglosti i teških oboljenja.

On sadrži vitamine grupe “B” koji daju sjaj kosi i umirujuće djeluju na živčani sustav, vitamine grupe “E” koji stimuliraju funkciju spolnih žlijezda. Kod dugogotrajnog suhog kašlja, preprženi kikiriki uz kuhanu rižu preporučuje se djeci nekoliko puta na dan. Kikiriki se može koristiti u hrani sirov, ali je ukusniji i korisniji poslije umjerenog prženja.

POTREBNO:

700 g pilećeg filea
2 žličice naribanog đumbira
½ žličice soli
1 žličica smeđeg šećera
2 žličice soja umaka
2 žlice kokosova mlijeka
1 žličica curryja
1 žlica ulja
ulje za pečenje

POTREBNO ZA UMAK OD KIKIRIKIJA:

2 žlice maslaca od kikirikija
50 ml vode
2 žlice soja umaka
½ žličice mljevenih čili papričica
½ žličice kurkume
1 žlica soka limete
1 žlica šećera

PRIPREMA:

Piletinu najprije narežite na trakice dužine 5 cm, zatim naribani đumbir, sol, šećer, soja umak, kokosovo mlijeko, curry i ulje dobro promiješajte i prelijte preko narezane piletine. Tako pripremljenu piletinu marinirajte najmanje 30 minuta, a možete i 24 sata. Tako mariniranu piletinu nabodite na štapiće i pecite na zagrijanom ulju dok ne poprimi zlatnožutu boju. U međuvremenu se “bacite” na pripremu umaka za koji ćete pomiješati maslac od kikirikija, vodu, soja umak, čili, kurkumu, sok limete i šećer. I to je to!

U slast!

 

 


Komentari