Ovaj rižoto od BUNDEVE stvarno morate PROBATI!

www.flickr.com

Iako se u hrvatskoj kuhinji bundeva ne koristi često, njena je tekstura slična krumpiru. Tako se od bundeve obično radi pire, ali može se napraviti i ovaj neobičan, ali jako slastan rižoto!

Sastojci

300 g riže
600 g očišćene bundeve
30 g maslaca
120 g luka
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
30 g ribanog parmezana
nekoliko listova kadulje
sol
crni papar
povrtni temeljac

Priprema

Očišćenu bundevu narežite na veće komade, stavite u lim za pečenje i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C između 10 i 15 minuta. Zatim u 1,2 l kipuće vode stavite povrtni temeljac i pustite da kratko prokuha. U manjoj posudi na zagrijane 2 žlice maslinovog ulja popecite sitnije narezanu polovicu bundeve i pirjajte nekoliko minuta. Nakon toga bundevu prelijte s malo povrtnog temeljca tek toliko da prekrije bundevu. Kuhajte 10-ak minuta na laganoj vatri, pa dobro usitnite štapnim mikserom.

U široj tavi na preostalom maslinovom ulju popržite sitno narezani luk do zlatnožute boje. Dodajte na kockice narezan ostatak bundeve, začinite soli i paprom i pirjajte uz miješanje oko 5 minuta. Dodajte rižu i nastavite miješati dok se riža ne zastakli. Podlijte s malo povrtnog temeljca i lagano pirjajte uz miješanje dok riža ne upije svu tekućinu. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav temeljac. Kao zadnje dodajte pire od bundeve, po potrebi posolite i popaprite, kratko promiješajte i ugasite. Umiješajte maslac, nasjeckanu kadulju i pustite da odstoji nekoliko minuta.


Komentari