OSVJEŽENJE ZA VRUĆI PETAK: Raspametit će vas ukusne tortice od borovnica i limete

Instagram

Razne kreme i biskviti nekako su preteški za ovakve temperature, ali u pomoć stiže voće.

Borovnice su prava superhrana, pune su nutrijenata i donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama. One sadrže i antocijan koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. On daje plavu, ljubičastu i crvenu boju voću i povrću, a smatra se i da smanjuje rizik od upala i raka. Osim ploda korisni su i listovi borovnice od kojih se kuha čaj koji pomaže kod upala i sećerne bolesti, a ako se utrljava na vlasište može i pospješiti rast kose. 

Limeta je prije svega saveznik ženskog zdravlja, ona sadrži kalcij i folnu kiselinu i sprečava urinarne infekcije, a pomaže i kod mršavljenja. Osim toga ova voćka je bogata i kalijem koji pomaže kod izbacivanja štetnih tvari iz organizma.

U nastavku saznajte što vam je sve potrebno za ove osvježavajuće tortice u kojima se krije prava riznica zdravlja.

POTREBNO ZA PODLOGU:

230 g mljevenog keksa
2 žlice Šećera
1 žlica smeđeg šećera (ako ga nemate, možete koristiti i bijeli)
Prstohvat soli
6 žlica otopljenog maslaca

POTREBO ZA NADJEV

3 žumanjka
2 žlice korice od limete
400 ml kondenziranog mlijeka
180 ml grčkog jogurta
Prstohvat soli
120 ml soka od limete

POTREBNO ZA DEKORACIJU

Bijela čokolada
Borovnice
Korica limete

PRPREMA:

Najprije morate napraviti podlogu. U blender stavite mljevene kekse, bijeli i smeđi šećer, sol i otopljeni maslac i izmiksajte dok ne dobijete tijesto slično mokrom pijesku. Dobivenu smjesu podijelite u 6 dijelova, za 6 manjih kalupa za tartove i dobro ih utisnite u rubove i podlogu. Pripremljeno tijesto u kalupima pecite na 190 stupnjeva, 8-10 minuta.

Dok je tijesto u pečnici napravite nadjev. Žumanjke prvo izmiješajte s koricom limete, zatim dodajte kondenzirano mlijeko i jogurt te miješajte dok se ne zgusne, na poslijetku dodajte sok od limete i sol.

Pečene podloge ostavite da se ohlade, zatim ih napunite kremom skoro do rubova i vratite ih u pečnicu zagrijanu na 170 stupnjeva na 15 minuta. Tortice cu gotove kada rubovi porumene, a sredina ostane blijeda.

Gotove tortice prebacite na resetku za hlađenje i potpuno ih ohladite. Hladne ih išarajte otopljenom bijelom cokoladom. Izvadite ih iz kalupa, posložite na tanjur  i dodajte borovnice i koricu limete. Stavite ih u hladnjak na kratko jer su mnogo ukusnije rashlađene.

Dobar tek!


Komentari