Osjetite starinski miris i okus ove kremaste rolade!

Youtube/Screenshoot

Da su stari recepti naših baka broj 1 složit će se svatko od nas. Kako bi vas vratili u djetinjstvo odabrali smo ovu roladu s kremom od oraha!

Sastojci:

8 žumanjka

8 bjelanjaka-čvrsti snijeg

120g. sitnog šečera

1 vrećica vanilin šećera

120g. glatkog brašna

sok i korica od jednog limuna po ukusu

Za punjenje od oraha

450-500ml. mlijeka

3-4 žlice sitnog šećera

2-3 žlice meda

250g. mljevenih oraha

Priprema:

Prvo razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer i miksajte sve dok se smjesa ne udvostruči.-5 minuta. Što se žumanjci pjenastije mute biskvit će biti laganiji i mekši. Po ukusu dodajte limunovu koricu i sok od limuna. Bjelanjke uz dodatak malo soli,umutite u što čvršći snijeg. U smjesu od žumanjaka dodajte brašno,žlicu po žlicu neprestano miješajući.lagano dodajte smjesu od bjelanjaka ,ne koristite više mikser, kuhačom kružnim pokretima lagano umiješajte bjelanjke u smjesu,tako da se “ne razbije” previše zraka.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva,veliki lim od pećnice 40×40 cm.stavite papir za pečenje,izlijte biskvitnu smjesui i kuhačom nježno poravnajte površinu.ne otvarajte pećnicu 12-15 minuta.izvadite  i zajedno s papirom za pečenje položite na vlažnu kuhinjsku krpu i sve zarolajte u oblik rolade i ostavite da se prohladi. U međuvremenu pripremite punjenje od oraha. Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom,dodajte med i šećer i sve dobro izmiješajte. Izravnajte prohlađeni rolat, odstranite papir za pečenje  i kuhinjsku krpu, stavite na odgovarajuću podlogu rasporedite nadjev-punjenje od oraha i lagano savijte biskvit u rolat.

Posluživanje:

U ovaj rolat se ne dodaje prašak za pecivo, jer ima dovoljnu količinu jaja da “podignu”biskvitno tijesto.


Komentari