Ogroman interes za CARNet – ov besplatni tečaj ‘Moodle dizajner’

CARNet

Programski alat za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja.

Čak 1.608 polaznika sudjeluje na masovnom otvorenom online tečaju – Moodle dizajner kojeg Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet organizira u sklopu pilot projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”.

Besplatan tečaj u trajanju od šest tjedana namijenjen je sudionicima pilot projekta “e-Škole“, nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, visokoškolskim i drugim obrazovnim i znanstvenim ustanovama koje ne sudjeluju u projektu, kao i svim drugim zainteresiranim korisnicima u Hrvatskoj i regiji koji žele naučiti kako samostalno osmisliti i izraditi online tečaj u Moodle-u te podijeliti svoja znanja i iskustva korištenja Moodle-a u nastavi.

Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Enviroment) je programski alat za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja te za održavanje nastave na daljinu. Ovaj softver otvorenog koda je licenciran, no besplatan što je pridonijelo njegovoj velikoj popularnosti i kontinuiranom razvoju. Potvrđuje to i broj ovogodišnjih prijava gdje se u prva tri dana za tečaj prijavilo više od 400 sudionika, čime su premašene ukupne brojke prošlih Moodle tečajeva održanih 2014. i 2015. godine.

Moodle dizajner tečaj sadržajno se naslanja na ranije tečajeve, no nadograđuje se i osvježava zbog razvoja samog alata pa je ove godine obogaćen novim video materijalima koji doprinose dinamici i zanimljivosti učenja te efikasnijem prenošenju znanja o alatu Moodle. Tijekom tečaja polaznici se upoznaju sa sučeljem i mogućnostima ovog alata, uče kako izraditi vlastiti sadržaj te kako efikasno koristiti alate za komunikaciju i kolaboraciju, ali i način na koji će u budućnosti upravljati vlastitim tečajevima i polaznicima.

Tijekom trajanja tečaja polaznici individualno svladavaju gradivo te sami izrađuju zadatke, ali i sudjeluju u zajedničkim aktivnostima s ostalim polaznicima, odnosno u diskusijama na forumima i međusobnom vrednovanju postignuća. Polaznici pristupaju tečaju i rade na njemu u vrijeme kada to njima najviše odgovara, a mentori tijekom tečaja polaznicima pružaju samo osnovnu podršku u svladavanju nastavnih sadržaja, odnosno ne sudjeluju u evaluaciji znanja.

Nakon uspješnog dovršetka tečaja, polaznici će biti potpuno osposobljeni da sami kreiraju osnovni online tečaj iz područja koje sami odaberu, a jedna od koristi ovakvog masovnog online pristupa je i mogućnost razmjene iskustava polaznika u primjeni e-učenja u nastavi i u drugim kontekstima


Komentari