OBOŽAVATE JAGODE? Evo kako od njih možete napraviti svašta, pa čak i čips

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

S dolaskom proljeća, zagrebačke ulice prepune su štandova s jagodama. 

Osim što su bogati izvor vitamina C, jagode su omiljeno voće Zagrepčana. To se lako može zaključiti po tome što se u proljeće nalaze na gotovo svakom koraku u gradu, a često se vide i u vrećicama koje građani nose kući po povratku s placa. 

Stručnjaci upozoravaju na to da jagode možemo konzumirati na razne i kreativne načine. Tako do njih možete napraviti zdravi čips, a možete ih i uključiti u energetske pločice, piše 24sata.hr.  Međutim, čips od jagoda bit će sladak, pa se pripremite za malo drugačiji okus.

Čips može biti sladak 

Priprema je veoma jednostavna, dovoljno je jagode narezati na tanke kriške. Nakon toga ih trebate premazati šećernim sirupom i osušiti na 60 stupnjeva. Međutim, ako su vam jagode baš omiljeno voće, ovo je izvrsna ideja kako ih imati cijelu godinu. Naime, tako ih možete iskoristiti za likere, pripravke, zdrave džemove ili rakije. Trebate ih samo zamrznuti, a prije toga ih očistiti od peteljki i uvaljati u šećer. Bitno je pritom složiti ih na pladanj tako da bude dovoljno razmaka između svake.

Prirodni sok od jagoda

 

No, od njih možete napraviti i sok. Jedan kilogram jagoda očistite i zgnječite u veliku posudu. Zatim dodajte 20 dag šećera, promiješajte i ostavite poklopljeno na hladnome mjestu dva do tri dana. Zatim ih procijedite kroz gazu. Na svaku litru soka dodajte 80 g šećera, dobro promiješajte i stavite u veću posudu i pasterizirajte sirup. Soku ili sirupu dodaje se i limunska ili vinska kiselina, koje ga čuvaju od kvarenja.

>>>UPOZORENJE KUPCIMA: Ove jagode nikako nemojte kupovati!

 

 


Komentari