ZDRAVO I UKUSNO: Novo lice klasične ljetne salate

http://crunchyradish.com/

Idealna za vruće ljetne večeri, zasitna i osvježavajuća salata od cherry rajčica, svježih krastavaca i kruha postat će vaše omiljeno ljetno jelo.

Za pripremu ove salate štednjak ćete koristiti samo pet minuta, ali vjerujte nam, isplati se. Ova salata nezaobilazan je ljetni specijalitet, a u ovoj laganoj i zdravoj varijanti možete uživati bez grižnje savijesti.

Umjesto francuza koji će upiti sve sokove i dresing, koristite integralni kruh ili kruh bez glutena. Svježi krastavci daju dozu hrskavosti i savršeno funkcioniraju sa slatkim i osvježavajućim cherry rajčicama u ovom jednostavnom i ukusnom ljetnom jelu.

Za dodatnu dimenziju okusa, dodaje se plavi sir (sir s plavom plemenitom plijesni poput roqueforta ili gorgonzole), a ako niste ljubitelj takvih sireva, dobro će se uklopiti i feta. Ako ste za vegansku opciju, dodajte sir od indijskih oraščića. Dresing na bazi dijon senfa i protisnutog češnjaka prava je točka na i ovog jela.

Sastojci za 4 porcije:

  • 3 kriške integralnog kruha ili kruha bez glutena
  • 1 kg cherry rajčica, prepolovljenih. (Možete koristiti rajčice bilo koje boje)
  • 3 manja svježa krastavca ili 1 veći neoguljen i narezan na kriške debljine oko 1,5 cm
  • 170 g plavog sira, fete ili sira od indijskih oraščića
  • 1/2 šalice ljubičastog ili zelenog bosiljka
  • 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja + dodatno za premazivanje kruha
  • 1 žličica dijon senfa
  • 3 žlice bijelog balzamičkog octa
  • 1 češanj češnjaka protisnut ili sitno sjeckan + 2 dodatna češnja za utrljati u kruh
  • sol i papar prema ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte grill tavu na srednje jakom plamenu, kruh premažite maslinovim uljem i prepecite ga 2 minute sa svake strane ili dok se ne pojave oznake od tave i kruh bude hrskav i lagano taman. Utrljajte češnjak s obje strane kruha i ostavite da se ohladi. Istrgajte ili narežite kruh na komade i stavite ih u posudu za serviranje.
  2. Dodajte cherry rajčice, krastavac, nakidani bosiljak i plavi sir u posudu.
  3. U manjoj zdjelici pomiješajte pjenjačom češnjak, maslinovo ulje, dijon senf, ocat i prstohvat soli i svježe mljevenog papra. Dobiveni preljev pokapajte po salati, promiješajte, kušajte i ako je potrebno dodatno začinite. Prije posluživanja, ostavite salatu da odstoji nekoliko minuta kako bi se okus proželi i kako bi kruh upio dresing.

Ako želite, od ovih sastojaka možete napraviti fenomenalan gazpacho. Sve sastojke ubacite u blender koji će ih pretvoriti u tekućinu zatim juhu stavite u frižider i kad se rashladi, uživajte u hladnoj juhi!


Komentari