Neobična verzija baklave će vas oduševiti: ‘Ovakvo nešto nikad nisam probala’

Foto: Flickr

Postoje mnoge verzije baklave, a jedna od njih je cheesecake baklava koja će vas zasigurno ‘oboriti s nogu’.

Baklava je poznata kao ‘kraljica orijentalnih kolača’.  Donosimo recept za izradu ove neobične slastice koja je će vas oboriti s nogu.

Toliko je dobra da komentara na društvenim mrežama ne nedostaje.

“Ovako nešto nisam nikad probala”, jedan je od njih koji najbolje opisuje ovo čudo od kolača.

Sastojci:
12 tankih kora za baklavu
12 žlica otopljenog maslaca
2 šalice pistacija
2 šalice lješnjaka
prstohvat soli
3 šalice kremastog sira,
pola šalice meda,
3 veća jaja
2 žlice vanilije
1 žlica soka od limuna
1/2 šalice vode
1 žlica vode s okusom naranče
1/4 šalice nasjeckanih pistacija
1/2 šalice nasjeckanih oraha
sok od 2 limuna

Priprema:
U kalup za tortu od 24 cm stavite papir za pečenje pa ga premažite otopljenim maslacem. U međuvremenu pripremite koru – premažite ju maslacem, preklopite vertikalno na pola i stavite u kalup tako da malo visi preko ruba kalupa. Isto napravite i s preostalim korama.

Dvije šalice pistacija i dvije šalice lješnjaka istisnite da imaju teksturu pijeska. Stavite u zdjelu, dodajte preostali otopljeni maslac i prstohvat soli i dobro promiješajte. Smjesu rasporedite u kalup koji ste prethodno obložili korama i ostavite u hladnjaku dok ne pripremite kremu od sira.

U velikoj zdjeli mikserom miješajte kremasti sir dok ne dobijete tečnu strukturu. Nakon toga dodajte med, jedno po jedno jaje, vaniliju i sok od limuna. Sjedinite, ali nemojte puno miješati. Ovu smjesu sipajte u kalup i pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva. Nakon toga hladite jedan sat pa stavite u hladnjak na minimalno četiri sata.

Med i vodu od naranče zagrijte na srednje jakoj vatri. Kada proključa smanjite na laganu vatru i kuhajte dok se zgusne (otprilike 15 minuta). Zatim maknite sa štednjaka, a nakon što se ohladi dodajte lješnjake i pistacije.

Ovaj preljev stavite preko ohlađene baklave i uživajte u neobičnoj slastici, piše Dnevno.


Komentari