NAJPOZNATIJI JE TALIJANSKI, ALI IMA I BRAZILSKOG: Galinhada je rižoto na koji ćete se navući

galinhada
Facebook

Ovo brazilsko jelo puno je okusa začina koje ne koristimo u svakodnevnoj kuhinji, ali bismo zaista trebali. 

Ovaj rižoto tradicionalno je jelo države Minas Gerais u Brazilu, u istočnom dijelu Brazila. Safran, kumin i limun daju u aromu na koju ćete se sigurno navući.

Sastojci
2 pileća prsa
1 paprika
2 luk (srednje veličine)
3 češnjak
250 g nasijeckana rajčica ( pelati)
2 mladi luk
1 šalica riže
2 limuna – sok
1 žličica šafrana
2 pune žličice kumina
2-3 žlice peršina
3 lovorova lista
1 kocka za juhu – kokošja
1/2 – 1 žličica soli
1 zličica papra
nekoliko žlica ulja
3 i pol šalice vode

Priprema

Meso nasjeckati na male komade staviti u zdjelu i dodati 1 žličicu kumina, 1/2 žličice soli i sok od 1 limuna. Sve dobro promiješati i ostaviti 1 sat u hladnjaku. U veći lonac dodati ulje i luk zajedno sa sitno nasjeckanom paprikom i pržiti oko 7 minuta.  Zatim dodati marinirano meso i pržiti na višoj temperaturi oko 5 minuta da meso malo zažuti.  Dodati češnjak i opranu rižu i popržiti oko 2 minute da riža postane staklasta.  Zaliti sa jednom čašom vode, dodati lovorovo lisce, sol i kocku za juhu i dobro promiješati, odstrugati dno sa kuhačom. Kuhati na višoj temperaturi otklopljeno.

Kad tekućina na pola ispari dodati još jednu šalicu vode, sačekati da riža malo nabubri i tekućina ispari i dodati zadnju šalicu i pol vode. Dodati šafran, 1 žličicu kumina, rajčice, pola količine peršina pa pomiješati. Kuhati na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje da se riža ne zalijepi za dno. Ostaviti da lagano pirja i da tekućina  ispari.


Komentari