NAJBOLJI I NAJPRIRODNIJI RECEPT: Kiseljenje kupusa na starinski način

www.i60.cz

Miris kiselog kupusa podsjeća na zimu.

Naše majke i bake uvijek su vrijedno pripremale zimnicu, a neizostavan dio nje je i kiseli kupus. One su to činile bez previše začina i dodataka  i uvijek je bio savršeno hrskav i ukusan.

Sastojci:

30 kg kupusa
2 kg soli
voda po potrebi

Glavice kupusa očistiti od oštećenih listova i oštrim nožem izdubiti “korijen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju. Slagati glavice sve do vrha.

Kad ste poslagali sav kupus, još dodatno posolitesadržaj bačve i dodate vode da kupus bude gotovo cijeli prekriven. Ne treba biti cijeli zato što će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrećice s vodom, boce s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti drvenu ili plastičnu letvicu “pritiskivač”.

Nakon nekoliko dana provjerite kupus i po potrebi dodajte vode. U idućim danima skupljajte i pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege.

Uskoro ćete imati podlogu za prvu sarmu! :)

Rezani kiseli kupus

Glavice kupusa očistite od vanjskih listova, prerežite na polovice i odrežite svakoj polovici korijen. Pripremljenu plastičnu (ili drvenu – još bolje) bačvu na dnu posipajte malo krupne soli. Ribež postavite na bačvu tako da prilikom ribanja kupus pada u nju.

Nakon izribanih 10-ak polovica, rukom se dobro natisne kupus i doda jedna šaka soli. Taj postupak se ponavlja do vrha.

Kada je sav kupus izriban i dobro, dobro pritisnut, iznad njega mora biti otpuštenog soka. Tada stavite daske i njih dolazi kamen radi pritiska i bačva se zatvori.

>>> TRIKOVI ZA SAVRŠENU SARMU: Ovo su savjeti poznatog chefa, preporučamo!

 


Komentari