NAJBOLJI CHEESECAKE KOJI STE IKAD JELI: Fino i osvježavajuće, taman za ovu paklenu nedjelju

pureblissdesserts.com

Cheesecake je nedavno u Hrvatskoj postao pravi hit.

Ovaj fini kolač može imati samo jedan sloj, a može ih biti i nekoliko, u raznim bojama. Ona osnovna verzija radi se od sira, vrhnja i keksiju, a na to se može dodati voće ili orašasti plodovi.

Nagađa se da je prastari oblik cheesecakea bio popularan još u Grčkoj, a diljem svijeta postoji nebrojeno mnogo verzija. Primjerice, u Australiji ovaj kolač se ne peče, a u Japanu se kroiste jaja i kukuruzni škrob.

Mi danas radimo najjednostavniju i (nama) najfiniju verziju.

POTREBNO:

200 g Petit Beure keksa
5 žlica smeđeg šećera (u nedostatku može i bijeli)
6 žlica običnog šećera
120 g maslaca
500 g svježeg sira (najbolje Vindijin, ali ako više volite neki drugi svježi ili krem sir stavite njega)
1 limun
2 jaja
2 vanil šećera
2 kisela vrhnja 20% masnoće (360 g)

PRIPREMA:

Okrugli kalup za torte obložite papirom za pečenje i po njemu posipajte 2 žlice smeđeg šećera. Pečnicu zagrijte na 250 stupnjeva, a u međuvremenu smeljite kekse i u njih dodajte još tri žlice smeđeg šećera i 120 grama otopljenog maslaca i sve dobro rukama izmiješajte. Smjesu stavite u kalup i utisnite da bude ravnomjeno raspoređeno, ali nemojte pritiskati prejako. To stavite peći točno četiri minute.

Dok se podloga peče, pripremite žutu kremu. Pola kile svježeg sira izmiksajte sa sokom jednog limuna (ili manje ako niste ljubitelj kiselog), dva cijela jaja, 3 žlice običnog šećera i jedan vanili šećer. Kekse izvadite iz pečnice i smanjite temperaturu na 170 stupnjeva. Žutu kremu prelijte preko podloge od keksiju i pecite točno 20 minuta.

Dok se to peče pripremite bijelu kremu. S dva kisela vrhnja izmiksajte tri žlice običnog šećera i jedan vanili šećer. Kada se žuta krema ispeče, preko nje prelijte bijelu i stavite na još pet minuta u ugašenu pečnicu.

Torta mora odstajati četiri do pet sati u hladnjaku, ali isplati se.

Dobar tek.

 


Komentari