Moguće je! Preukusan kruh bez glutena, kvasca, pšenice, škroba i bez grižnje savjesti!

Pexels

Pšenični kruh već je duže vrijeme pod povećalom svih nutricionista zbog loših utjecaja na naš organizam. Mnogi se ni ne pitaju što je to loše kod kruha zato što je jednostavno teško odoljeti njegovom mirisu i okusu.

U svijetu zdrave prehrane običnom se bijelom kruhu doskočilo s brojnim boljim verzijama i alternativnim receptima, a jedan takav posve neobičan donosi Tvornica zdrave hrane. Zapravo, danas upoznajte recept za kruh bez pšenice, glutena, kvasca i bez škroba.

I to je moguće!

Ostat će isti danima, a više je nego jednostavan za napraviti.

Nema brašna, a glavni sastojci koji povezuju smjesu zajedno su psyllium ljuskice i samljevene sjemenke.

Psyllium su ljuskice dobivene iz ovojnice sjemena biljke Plantago ili indijski trputac. Apsorpcijom vode, psyllium povećava svoj volumen za 10 i više puta te stvara osjećaj sitosti, pa se često upotrebljava i u kurama mršavljenja. Često se koristi kao prirodna pomoć za čišćenje probavnog sustava s kojom se obično savjetuje započeti kuru mršavljenja.

Psyllium u ovom receptu služi kao zamjena za brašno. Budući da dobro povezuje sastojke pokazao se kao odličan u izradi kruha koji ne sadrži gluten, pšenicu, nijednu žitaricu, ugljikohidrate ni kvasac. Pogodan je i za dijabetičare te za osobe koje imaju poseban režim prehrane.

Ovaj kruh je napravljen bez brašna, kvasca i pšenice, uz dodatak sastojaka poput psyllium ljuskica, sjemenki i kokosovog ulja. Jako je ukusan, sočan i vlažan iznutra, a hrskav izvana.

Prilikom pripreme ovog kruha nema nereda, a zahtjeva svega 10 minuta vašeg vremena. Može ga se i narezati na šnite i zamrznuti, a bit će odličan kao prilog uz jelo ili užina.

Sastojci:

50 g psyllium ljuskica

150 g sjemenki (najbolje lan, suncokret i sezam)

1 žlica sode bikarbone

1 žličica praška za pecivo

1 žličica himalajske soli

5 jaja

100 ml jogurta

2-3 žlice ulja (kokosovo ili sezamovo dobro pristaju)ž

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj vlažne potom povežite sastojke iz obje zdjele.

Smjesu koju ste dobili nakon miksanja ubacite u nauljenu posudu i pecite na 160 stupnjeva 45 minuta.

 


Komentari