Kruh za tri minute: Ništa luđe niste vidjeli

Foto: Facebook

Bijeli, polubijeli, kukuruzni ili raženi, bez obzira na vrstu kruha koju birate u pekarnicama, on vrvi aditivima. U današnje vrijeme zbog sve lošije kvalitete pšenice pekarima je teško proizvesti kruh bez dodataka. Mnogima omiljeni bijeli kruh proizvodnjom gubi magnezij i vitamin B1 te je time manje hranjiv. S dodatcima ili bez njih, mnogi od nas kruh konzumiraju gotovo svakodnevno pa bi stoga bilo najbolje da svojoj obitelji kruh pripremamo u vlastitim kuhinjama. Jer osim što je zdraviji, on je ujedno i ukusniji. A k tome nema ništa bolje od mirisa toplog, domaćeg kruha koji se širi našim domom. Pečenje kruha ne mora biti mukotrpan i težak posao uz recept koji vam donosimo. Tijesto za ovaj ukusni kruh ne mora se premijesiti više puta i nakon svakog mješanja ostaviti da se još jednom diže. Tajna dobrog kruha jest dobro tijesto. A za dobro tijesto potrebno je vrijeme tijekom kojega će kvaščane gljivice odraditi svoj dio posla.

Za pripremu ovog tijesta potrebne su vam tri minute, a nakon toga potrebno ga je ostaviti 12 sati da se diže bez fizičkih i vremenskih intervencija. Kada je tijesto spremno, do spremanja u pećnicu trebat će vam manje od pet minuta. Vrijeme je to potrebno da za grijanje pećnice. Kruh se sastoji od brašna, vode, soli i kvasca te se u njega ne dodaju nikakvi drugi dodatci. Na tri šalice brašna potrebna vam je čajna žlica soli te jedna najmanja žlica suhog kvasca i jedna i pol šalica mlake vode. U ljetnom periodu tijesto se digne za najviše osam sati, dok ga je u hladnim, zimskim mjesecima potrebno ostaviti na toplom mjestu.

Odlična fora jest ta da brašno koje ćete staviti u vaš domaći kruh možete sami birati. Sve sastojke dobro promiješajte i nakon 12 sati tijesto se može istresti u lim i peći. Tijesto prije pečenja možete posipati makom, kimom, sezamom ili nekim drugim sjemenkama koje volite. Kruh se prvo peče na najvišoj temperaturi pola sata, a zatim nekoliko minuta na 130 stupnjeva. Vrijeme pečenja ovisi o veličini posude, ali i vrsti bprašna. Kruh od raženog brašna peče se najduže. Kruh od drugih vrsta brašna trebao bi biti gotov za oko sat vremena.


Komentari