KAKO PREPOZNATI PRAVI: U moru lošijih i lažnjaka, saznajte kako odabrati pravi bakalar!

Screenshot/Youtube

Zavisi od običaja, na posnom stolu za Badnjak naći će se neka vrsta ribe – međutim, napopularniji je ipak bakalar! 

Dok mu se kilogram ovih dana cijeni i po 290 kuna, sumnjamo da će to spriječiti građane da u njegovom okusu uživaju jednom godišnje – na Badnjak. No, s obzirom da u hrvatskoj postoji mnogo riba sličnima bakalaru – poput oslića – a  i sam bakalar ima mnogo svojih kopija, evo dvije najvažnije stvari o tome kako za ovu skupu cijenu dobiti i pravi bakalar!

Latinski naziv – Gadus morhua

Na našem su tržištu najčešći pacifički, grenlandski i atlanski bakalari. Međutim, onaj koji se za stolovima najviše traži je atlanski (još se zove norveški i arktički) bakalar latinskog naziva Gadus morhua. Tako je vaš posao jednostavan – s obzirom da je stavljanje latinskog naziva na deklaraciju obavezno – tražite na ambalaži Gadus morhua i možete biti sigurni da imate pravi bakalar.

Duži od 60 centimetara

Pravi, atlanski bakalar treba biti duži od 60 centimetara, ravan i plosnat. Isto tako, preko tijela ne bi trebao imati  vrlo izraženu crtu, a rep bi trebao imati oblik metle, a ne oblik slova “V”. Iako je u teoriji poslije kupnje nema plakanja, kada pravi bakalar umočite u vodu, on će potonuti dok će se lažnjaci napuhnuti i plivati u vodi, piše 24sata.hr. 

 


Komentari