Još jedna razlog zakaj volimo Zagreb: Zagrebačke kremšnite morate voljeti!

Facebook/'Zakaj volim Zagreb'

Zagreb volimo zbog mnogih stvari, a posebno ga volim zbog neodoljivih zagrebačkih kremšnita. Donosimo vam recept koji ne iziskuje previše napora a tako je ukusan…

Sastojci:

1 pločica lisnatog tijesta (ledo)

2 i pol l mlijeka

2 vrećice puding od vanilije


30 dkg šećera

2 žlice gustina + 15dkg brašna oštrog

6 žumanjka

6 bjelanjka

GLAZURA

12 dkg margarina

15 dkg tamne čokolade

3-5 kapi ulja

Priprema:

Prvo ispeći lisnato tijesto na obrnutoj strani pleha, onog najvećeg od pećnice. 2 l mlijeka staviti kuhati sa šećerom. Dobro promiješati pjenjačom i ostaviti da se lagano kuha. U ostalo mlijeko staviti žumanjke, brašno, gustin i puding te dobro izmiksati. Kad mlijeko zavrije ukuhajte. Dobro miješajte da ne dobijete grudice. Kad je gotovo napravite čvrst snijeg koji umiješajte u još vruću kremu. Ručno ga ulupajte. Uzmi duboki pleh , veličine pećnice i namočite ga hladnom vodom. U njega sipajte vruću kremu. Na kremu stavi lisnato tijesto tako da gornja strana tijesta bude priljubljena na kremu. Stavite hladiti.

Kad se ohladi uzmite tacnu na koju ćete prebaciti kompletan kolač. Nožem prođite po rubovima pleha tako da odvojite kremu. Poklopite tacnom i naglo okrenite tako da prebacite na tu tacnu. Bez straha, ide to, neće biti na podu…! Nakon toga napravite šlag koji stavljate na kremu, a na nju glazuru. Bitno je ostaviti kolač vani dok se glazura ne stegne i potom ga držati u frižideru. Kad idete rezati kolač treba biti bar 15 min. na sobnoj temperaturi prije rezanja da nebi pucala čokolada. Potreban je tanki, fini nož i vruća voda.

 

 

Komentari

loading...
-->