JEDAN ZALOGAJ I TAMO STE: Špagete s pestom odvest će vas na pravo gastronomsko putovanje

flickr.com

Pesto može biti crvene ili zelene boje, ovisno iz koje regije dolazi.

Ovaj tradicionalni talijanski umak radi se od pinjola i bosiljka uz malo maslinovog ulja. Pesto se koristi diljem mediterana, a najčešće ga sljubljuju s tjesteninom. Osim toga od njega se rade juhe, koristi se i kao dodatak umacima, a može se jesti kao namaz na kruhu te uz dodatak sira.

Pesto se tradicionalno priprema u mužaru, a može biti zelene ili crvene boje, ovisno o tome iz koje regije dolazi. “Pesto alla genovese” je zelen, a “Pesto alla siciliana” crvene je boje zbog rajčice koja se dodaje, umjesto pinjola ovdje se koriste bademi i puno manje bosiljka.

U nastavku vam donosimo recept za ovo talijansko jelo koje će na vaš tanjur u trenu donjeti dašak mediteranske tradicije.

POTREBNO: 

400 g špageta
10 do 20 g maslaca

ZA PESTO:

30 do 40 g svježeg bosiljka
40 g pinjola
40 g naribanog sira Pecorino
40 g naribanog parmezana
3 češnja češnjaka
100 ml maslinova ulja
sol

PRIPREMA:

Za početak skuhajte špagete u slanoj vodi i ocijedite. Malo vode od špageta odvojite i ostavite sa strane. U mužar najprije stavite češnjak, maslinovo ulje i pinjole te ih usitnite u pastu. U to dodajte listove bosiljka koje ćete također usitniti do paste, na posljetku dodajte parmezan i pecorino. Sada na tavi otopite maslac, dodajte 2 do 3 žlice pesta i promiješajte, dodajte u to kuhane špagete i vodu koju ste ostavili sa strane te sve skupa izmiješajte i to je to!

Dobar tek!


Komentari