Podsjetnik na gurmansko naslijeđe našeg grada.

Gurmani okupljeni u Facebook grupi “Starozagrebački recepti” pravi su čuvari purgerske tradicije. Osim već zaboravljenih jela čiji su mirisi nekad dopirali iz zagrebačkih domova, ova vrijedna ekipa čuva i stare recepte i kuharice ispisane rukom, kao podsjetnik na gurmansko naslijeđe našeg grada.

Jedno takvo blago u grupi je podijelila i Martina, a kako je navela, riječ je o prastaroj tekici koja pripada njezinoj prateti. U njoj su ručno ispisani recepti iz 1954. godine kada je u Zagrebu postojala “škola za kuharice” koju je njezina prateta pohađala. Naime, kad se udala nije znala kuhati.

Martina Pavlovic/Starozagrebački recpti/Facebook
Martina Pavlovic/Starozagrebački recpti/Facebook

“Pronašla sam od svoje pratete prastaru tekicu, kad se tek udala i išla je u školu kuhanja ili kak’ se to već onda zvalo. Udala se, a nije znala kuhati, a trebalo je nahraniti ekipu doma. Ima svega u toj tekici, ali na žalost, nešto je nečitljivo, a nešto je od starosti zamusano .”, napisala je Martina dodavši da su, uz jela, učili i kako se kuha kava ili čaj.

Martina Pavlovic/Starozagrebački recpti/Facebook
Martina Pavlovic/Starozagrebački recpti/Facebook

Ova vrijedna uspomena neko je vrijeme skupljala prašinu u ladicama, čekajući da ju otkriju neke nove generacije željne tradicionalnih recepata i mirisa starosti koji dopire iz požutjelih stranica vremešne bilježnice.

Ako i vi čuvate ovakvo blago iz zagrebačkih domova pošaljite nam fotografije na mail [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice.

 

>>>OVAKO SU TO RADILE NAŠE BAKE: Pronašli smo recepte stare 70 godina (FOTO)

 

 

Komentari