DOMAĆA PIZZA CALZONE: Napravite verziju bolju od kupovne

wikipedia.com

Iako izgleda neobično, pizza calzone također pripada tradicionalnim talijanskim pizzama, a mnogima je i u Hrvaskoj postala primamljiva svojim neodoljivim punjenjem, mekoćom i mirisom.

Razvučeno, tanko tijesto obilježje je klasične pizze, no kada je riječ o pizzi calzone, prvi dojam je nešto drugačiji. Calzone je “preklopljena” pizza – namirnice koje se slažu na klasičnu pizzu, u ovoj se pizzi nalaze u obliku nadjeva. Nerijetko se nalazi na policama pekarnica, a vi ju lako možete je pripremiti i kod kuće.

Sastojci za tijesto:

300 grama brašna
20 grama kvasca
2 žlice maslinova ulja
1 žlica soli
2 dl tople vode

Sastojci za punjenje:

pasirana rajčica
200 grama sira
200 grama šunke/salame
origano
sol
malo maslinova ulja

Priprema:

U posudu razmrvite kvasac, dodajte mlaku vodu, ulje i malo brašna. Kada kvasac nabubri, dodajte ostatak brašna i vode te umijesite tijesto. Premijesite ga u nekoliko dijelova ako želite više manjih pizza calzone ili pak ostavite u jednom komadu kako biste dobili jednu veliku. Pripremite sastojke za nadjev, razvaljajte tijesto, ravnomjerno ga premažite rajčicom te stavite ostale sastojke i presavinite. Utisnite rubove kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja. Pizzu calzone pecite na 200 stupnjeva dvadesetak minuta.

Dobar tek!


Komentari