Desert iz američkih filmova: Zdrava verzija ukusnog ‘drobljenca’

Pixabay

Crumble je desert koji gotovo svima odgovara, a ako ga ne volite samog, tada ga sigurno volite posluženog s malo šlaga, sladoleda ili s grčkim jogurtom. Izbor voća zaista je velik. Crumble tako možete pripremati s jagodama, malinama, borovnicama, kupinama, višanjama, trešnjama, breskvama, marelicama, ananasom… birajte što volite!

Tvornica zdrave hrane je u ove toplije dane izabrala borovnice, a tijesto su napravili uz pomoć hranjivih pahuljica od kvinoja.

Crumble ili drobljenac, mrvljenac, posipanka…sve su nazivi koje bi mogli dodijeliti ovom popularnom desertu kojeg ste sigurno već mnogobrojno puta vidjeli u američkim filmovima i serijama. Crumble je zapravo lagani voćni desert, a moglo bi se čak reći da je jednostavnija varijanta voćne pite s mrvičastim pokrovom. Upravo zato što je lagan, volimo ga u danima kad dugo stajanje kraj pećnice nije potrebno.

Red mrvičastog posipa, red voća i na kraju kuglica hladnog sladoleda od vanilije… upoznajte svoj novi najdraži ljetni desert!

Sastojci:

1 + ½ šalice otkoštenih marelica (cca 4 komada)

2 šalice borovnica

2 žlice agavinog sirupa

2 žlice kukuruznog škroba

1 žlica soka od limuna

1 šalica pahuljica kvinoje

1 šalica bademovog brašna

3 žlice (veganskog) maslaca ili kokosovog ulja

½ šalice ribanog kokosa

1 žličica ekstrakta vanilije

Prstohvat soli

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva.

U posudu za pečenje staviti narezane marelice i borovnice te dodati sirup, škrob i sok od limuna. Sve dobro pomiješati.

U drugoj posudi pomiješati pahuljice, brašno, ribani kokos, ekstrakt vanilije i sol. Dodati omekšali maslac ili kokosovo ulje u krutom stanju (no malo omekšalo) i prstima sjediniti, no ne predugo miješati. Trebali bi dobiti mrvičastu smjesu.

Posuti dobivenu smjesu po pripremljenom voću i staviti peći u zagrijanu pećnicu cca 40 minuta.

Servirati uz sladoled ili šlag.


Komentari