ČUDO OD JEDNOG JAJETA: Kolač čiji recept naše mame odavno imaju u svojim bilježnicama s receptima

Screenshot

Čudo od jednog jajeta definitivno je jedan od onih kolača čiji recept većina naših mama ima u svojim bilježnicama s receptima.

Kolač je to koji često ugleda svjetlo dana u slučaju nenajavljenih gostiju ili pak u nedostatku finijih namirnica za pripremu kakvog finog kremastog kolača. I nije baš neko čudo da se fini kolač može napraviti ne samo sa jednim, nego bez ijednog jajeta (dokaz: Crnac bez jaja ), pa je ovaj ‘čudnovati’ naziv ostao vjerovatno iz doba kada se podrazumijevalo da kolač nije kolač ako u njega ne ide bar 6 jaja, cijeli margarin i pola kg čokolade, pojašnjava Sandra Gašparić s ReciPeci.

Osim čuda od jednog jajeta, pravo čudo je što ovaj recept sadrži sve ono što volimo: jednostavnost pripreme ( sve se mjeri na čaše/šalice), kratko vrijeme izrade, osnovnoe namirnice gotovo su uvijek sastojci koje svi imamo u kućanstvu, a rezultat svega je izrazito fina kombinacija mekog biskvita s orasima ii lješnjacima te tankog sloja puding kreme od vanilije.

SASTOJCI: (mjera je šalica ili čaša od 200 ml)

Za biskvit:


1 jaje
1 šalica šećera
1 šalica mljevenih oraha ili lješnjaka
1 šalica mlijeka
½ šalice ulja
1 šalica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Za kremu:

2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
5 žlica šećera
150 g margarina ili maslaca

PRIPREMA:

Miksati jaje, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodavati ulje, mlijeko, a zatim i ostale sastojke. U namašćen i pobrašnjen lim (20×30 cm) izliti biskvitnu smjesu i peći na 180ºC 25 minuta. Još vrući biskvit politi ravnomjerno sa cca 150-200 ml mlijeka u koje ste umiješali malo ruma (no, može i bez toga).

Dok se biskvit peče pripremite kremu tako da u predviđenoj količini mlijeka skuhate puding. U ohlađeno umiješati izrađeni margarin.

Na ohlađeni biskvit složiti hladnu kremu, sve posipati ribanom čokoladom ili orasima, i dobro rashladiti.

VEĆ NAM RASTU ZAZUBICE Mirisom omamljujuća i jako fina pita od jabuka moguća je i bez šećera i brašna

Komentari

loading...