Crvena riža sa slanutkom i karameliziranim lukom kao odlična ideja za večeru!

Tvornica zdrave hrane

Kao smeđa ili bijela, i crvena riža ima nevjerojatne povoljne učinke na zdravlje. Osim što je privlačne boje, ima mnogo veće hranjive vrijednosti od drugih vrsta riže, a to bogatstvo skriva se upravo u crvenoj ljusci.

Crvena riža koristi se već tisućljećima, a u narodnoj kineskoj medicini koristila se za probavne i crijevne probleme te za cirkulaciju krvi. Danas se preparati crvene riže koriste kao lijekovi za snižavanje masnoća u krvi.

Kod nas je crvena riža jedna od dražih žitarica u kuhinji, a Tvornica zdrave hrane nosi jedan super recept sa slanutkom i karameliziranim lukom.

Sastojci:

1/2 šalice crvene riže

1/2 šalice kuhanog slanutka

Pola tikvice, narezane na malene kockice

Himalajska sol

Papar

1 žličica suhog timijana

2 žlice tostiranih lješnjaka

3-4 žlice maslinovog ulja

1 žuti luk

1 žlica tamarija

1 žlica aceta balsamica

2 žlice vode

Priprema:

  1. Oprati rižu u vodi nekoliko puta, procijediti i staviti kuhati sa šalicom vode. Zakuhati, smanjiti vatru na najslabiju, začiniti sa soli i pokriti. Kuhati 40 minuta. Ako je previše tvrda, dodati još malo vode i kuhati dok ne omekša.
  2. U tavu staviti pola količine maslinovog ulja i, kada je zagrijalo, dodati nasjeckane tikvice. Začiniti sa soli, paprom i timijanom.
  3. Kada su tikvice omekšale, dodati kuhani slanutak i pomiješati. Miješati povremeno još nekoliko minuta, prebaciti u zdjelu i dodati kuhanu rižu i nasjeckane lješnjake. Pomiješati i pustiti da se malo ohladi. Za to vrijeme pripremiti luk.
  4. U tavu staviti ostatak ulja i narezani luk. Začiniti sa soli i poklopiti. Pirjati na srednje jakoj vatri oko 5-10 minuta uz povremeno miješanje.
  5. Dodati tamari, aceto i vodu i kuhati još dodatnih 5 minuta, odnosno dok ne postane karamelizirani.
  6. Servirati rižu i na vrh karamelizirani luk. Ili možete sve zajedno pomiješati.


Komentari