Za pripremu će vam trebati više vremena, no isplati se.

Originalno, feta sir se radi s kozjim mlijekom, ali niti s kravljim neće biti ništa lošiji. Napravite domaći feta sir koji okusom oduševljava više nego kupovni. Za pripremu će vam trebati više vremena, no isplati se.

Sastojci:

2 l mlijeka
1 žlica jogurta
2 žlica sirila
pola žličice soli

Priprema:

Zagrijte mlijeko do 30 stupnjeva, povremeno mješajući da se ravnomjerno zagrije. Ukloniti s štednjaka, dodati jogurt u koji ste prethodno stavili žlicu mlijeka, promješajte, poklopite i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.

Dodajte sirilo, promješajte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. Ujutro izrežite usireno mlijeko na kockice, ostavite da stoji petnaestak minuta pa projcedite kroz gazu i ostavite da otkaplje 2-4 sata. Sirutku sačuvajte. Zatim premjestite na hladno mjesto a sutradan odmotajte sir i u zdjeli ga izmešajte sa pola kašičice soli.

Na dno plitke cjediljke stavite čistu gazu, unutra stavite sir pa prekrijte gazom i pritisnite nečim teškim. Ostavite preko noći na hladnom. Idući dan izrežite kocke sira, prelijte posoljenom sirutkom i ostavite u frižideru. Tako pripremljen sir treba da ostaviti da odstoji 5 dana.

>>>Osvaja na prvu: Sir Philadelphia iz kućne radinosti

Komentari