Abšmalcane mahune s mladim krumpirom: Prilog koji možete poslužiti i kao glavno jelo

FOTO: Screenshot/Youtube

Abšmalcane mahune su kuhane mahune, pirjane na maslacu i krušnim mrvicama. Kada im dodate mladog krumpira dobit ćete fantastičan prilog. Da bi ručak bio kompletan, spremite zagrebačke odreske, s njima se ne može pogriješiti.

Sastojci:

mahune, 400 g

češnjak, 2 češnja

krumpir, 200 g mladog

maslac, 80 g

krušne mrvice, 4 žlice

sol i papar

prilog po želji: prepržene kockice slanine

Upute za pripremu:

Mahunama odrežite vrhove, peteljke i odstranite im konce te stavite kuhati u vrelu vodu nekoliko minuta. Krumpir operite i ogulite, narežite na prst debele kolutove i stavite kuhati u hladnu posoljenu vodu nekoliko minuta.

Zatim mahune procijedite i stavite kuhati u čistu posoljenu vodu. Mahune i krumpir kuhajte dok ne omekšaju pa ih ocijedite u situ. Za to vrijeme na mješavini maslaca i maslinovog ulja popržite sitno sjeckanu slaninu, dodajte krušne mrvice, kratko promiješajte pa u njih dodajte kuhane mahune i krumpir. Sve zajedno rahlo izmiješajte i poslužite uz zelenu salatu.

Ako ste jačeg apetita, uz ovo možete pripremiti dobri stari zagrebački odrezak.

Sastojci:

svinjske šnicle srednje veličine
šnite tanko narezane šunke u ovitku
50 grama sira u komadu
4 čajne žličice senfa
2 jaja
oštro brašno i krušne mrvice za uvaljati šnicle
sol i papar
ulje za preženje

Priprema:

Najprije uzmite vrećicu za zamrzavanje pa stavite u nju svaku šniclu posebno i dobro je istucite da bude što tanja. Nakon toga posolite je prema vašem ukusu i vrlo malo popaprite. Svaku šniclu premažite čajnom žličicom senfa.

Zatim u svaku dobro istučenu i začinjenu šniclu stavite komad šunke i komad sira, zarolajte i odrezak je spreman za pečenje. Senf kojim ste ga namazali poslužit će kao ljepilo pa se odrezak neće rascvjetati.

Vrijeme je za paniranje. Jaja mrvicu posolite pa ih dobro vilicom izmutite da budu pjenasta. Pripremite i brašno i mrvice svako na svoj tanjur ili podložak. Šniclu prvo dobro pobrašnite i utapkajte brašno tako da se dobro primi za šniclu, pa ju stavite u jaje, a zatim u prezle. Prezle isto dobro utapkajte rukama u šniclu da bude potpuno suha.

Na tavi zagrijte ulje neka bude vruće, pa kad ste stavili šniclu na zagrijano ulje smanjite vatru da vam ne zagori. Svakoj šnicli dovoljno je da se peče oko 10-11 minuta. Pohane šnicle obavezno stavljajte na paprinate ručnike kako bi upili višak masnoće.

Dobar tek!


Komentari