Recept Suzy Josipović za božićni klasik: Stvarno nije fora napraviti francusku sa zamrznutim povrćem iz vrećice

Suzy Josipović Redžepagić nije slučajno autorica najprodavanije domaće kuharice posljednjih godina, ‘Mama zna’. Upravo zato donosimo njezin recept za francusku salatu, klasik bez kojeg većina ne može zamisliti blagdanski stol.

‘Skoro nema kućanstva koje ne pravi i ne voli francusku salatu. Ali, stvarno nije fora napraviti francusku salatu sa zamrznutim povrćem iz vrećice. Ne traje ni puno duže pripremiti je od svježeg povrća. Samo malo više truda i strpljenja, a razlika u okusu je zaista neusporediva!’; kaže Suzy.

Francuska salata

Za 4-6 osoba

Vrijeme pripreme: maksimalno 1 sat

Vrijeme stajanja salate: nekoliko sati

20 dag kiselih krastavaca (izrezani na kockice)
20 dag smrznutog graška
20 dag mrkve (izrezane na kockice)
20 dag krumpira (izrezan na kockice)
50 dag majoneze za salatu + majoneza u tubi (za ukrašavanje vrha)
1 jabuka izrezana na kockice – prema želji (može i ne mora)
sol
bijeli papar – može i ne mora

Prema želji u francusku salatu možete dodati i na kockice narezanu šunku i dobit ćete tzv. rusku salatu, a možete dodati i korijen kuhanog celera ili kockice kuhanih jaja, čičoke, pečenu piletinu ili neku kobasicu.

U hladnu posoljenu vodu stavite kuhati krumpir u ljusci. U drugi lonac u hladnu vodu stavite kuhati grašak, a u treći lonac s hladnom posoljenom vodom oguljenu mrkvu. Ohladite i ogulite krumpire te ih narežite na kockice veličine graška. Također i krastavce narežite na kockice veličine graška te prema želji i jabuke. Ohladite grašak i mrkvu pa mrkvu narežite na kockice i pomiješajte ih s krumpirom, krastavcima i prema želji s jabukama. Posolite i popaprite salatu prema ukusu, dodajte majonezu i promiješajte. Francusku salatu ohladite u hladnjaku i vrh ukrasite jajima ili nekim drugim povrćem i majonezom.

 

Komentari