Razgovarali smo sa simpatičnom gastro blogericom koja nam je otkrila svoj super recept za panna cottu s jagodama te kakvi su joj planovi za budućnost

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup

Dolazi nam sezona jagoda, pa smo kontaktirali food blogericu koja je, malo je reći, zaljubljena u jagode. Na njezinom profilu pod imenom tihana.strawberrysoup mogu se naći svakakvi slasni recepti. Proćaskali smo s Tihanom o svemu i svačemu, a za kraj nam je dala svoj recept koji uvijek uspijeva, onaj za sezonsku panna cottu – s jagodama.

Za početak, reci nam nešto o sebi.

Zovem se Tihana Lohinski Farac i imam 32 godine. Rođena sam u Vukovaru, no živim u Zagrebu gotovo cijeli svoj život, otkako sam imala dvije i pol godine. Nakon što sam diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, radila sam u nekoliko novinskih redakcija, a danas radim kao web novinarka. Odmalena sam provodila dosta vremena u kuhinji s mamom, ali poneke kulinarske trikove sam naučila i od tate.

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup

Uvijek me zanimalo kuhanje i pečenje kolača, a voljela sam i fino jesti pa sam brzo počela sama isprobavati različita jela i kolače. Blog Strawberry soup se rodio iz želje za hobijem koji bi bio svojevrsno rasterećenje nakon napornog radnog dana i teških tema. Ispočetka je to bilo nešto kao moja virtualna bilježnica starih i novih recepata koje sam željela sačuvati, no s vremenom ipak raste u nešto više pa sam prije nekog vremena prošla i prekvalifikaciju za slastičarku.

U samom početku bloganja nisam znala puno o cijelom procesu pisanja bloga, stvaranja online zajednice, Instagramu i ostalim društvenim mrežama, a nisam znala baš ništa o fotografiji hrane. Bez dobre fotke hrane ni najbolji recept neće privući ljude na isprobavanje i zato sam se u posljednjih nekoliko mjeseci odlučila više posvetiti učenju fotografije.

Rezultati dolaze pomalo jer uz posao nemam baš puno vremena za ovaj hobi, no neke suradnje su ipak ostvarene a nadam se da će ih biti još. Voljela bih se puno više i profesionalnije baviti blogom jer je to nešto u čemu zbilja uživam, što me opušta i veseli, a proces učenja nečeg novog mi je uvijek uzbudljiv. Nadam se da ću jednog dana možda napisati vlastitu kuharicu ili možda čak i otvoriti slastičarnu.

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup

Što najradije kuhaš?

Kuham gotovo svaki dan, no to uglavnom nisu neka komplicirana jela za čiju je pripremu potrebno puno vremena. Prije i nakon posla mi ne ostaje baš puno vremena, a važno mi je da jedemo domaću i zdravu hranu, pa zato smišljam recepte koje je moguće napraviti jednostavno i relativno brzo, poput raznih salata, variva i sličnog.

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup

Uglavnom je tu puno povrća i žitarica, a nešto manje mesa. Najradije ipak pripremam slastice, a i to često budu kolači i pite: nešto što svatko uz dobre upute u receptu može pripremiti bez problema. Najdraže su mi prhke pite s raznim voćem!

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup

Koje ti je najdraže godišnje doba što se tiče sezonskih namirnica?

Volim kuhati i pripremati slastice sa sezonskim namirnicama. Najviše volim proljeće i ljeto što se toga tiče jer je tada najveći izbor domaćeg voća i povrća. Vesele me razne vrste salata, mladi grašak, tikvice, šparoge, domaće rajčice, a posebno voće (najviše moje omiljene jagode). Zimi nema tako velikog izbora domaćeg sezonskog voća i povrća pa me zato proljeće uvijek najviše veseli i inspirira.

Slatka ili slana jela, što radije kuhaš, a što radije jedeš?

Teško je odlučiti jer volim i jesti i pripremati i slatka i slana jela! Slana jela kuham gotovo svakodnevno, no slastice su ljepše i fotogeničnije pa zato češće završe na blogu i društvenim mrežama. Ok, možda ipak malo više uživam u pripremi slastica.

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup

Koje ti je najdraže hrvatsko tradicionalno slano jelo, a koja slastica?

Sama češće pripremam jela koja su brža, modernija i vjerojatno laganija, ali jako volim pojesti i tradicionalna jela kao što su sarma, punjene paprike, purica s mlincima, slavonski fiš paprikaš, štrukli… A što se tiče slastica, od tradicionalnih hrvatskih jako volim šape, rapsku tortu, međimursku gibanicu, starinsku pitu sa sirom ili jabukama, domaće krafne… Popis bih mogla nastaviti do prekosutra!

Jedeš li krvavice, čvarke i hladetinu? Misliš li da su neka od tih jela ona koja se neće vratiti u modu ili se nikad neće zaboraviti?

Uf, nema puno toga što ne volim jesti, ali ovo nabrojano ne volim! Volim jesti pogačice s čvarcima, ali same čvarke baš i ne, a krvavice i hladetinu nikako. Mislim da je odlično što nam je danas dostupan velik broj raznolikih namirnica iz cijelog svijeta i uvijek volim isprobati nešto novo, ali jako cijenim i tradicionalnu hranu. Ona je ipak dio našeg kulturnog i povijesnog naslijeđa, uz nju se vežu brojne priče i uspomene i mislim da ne bi smjela otići u zaborav.

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup

Stižu nam jagode. Podijeli s nama svoj najdraži recept s ovim slasnim bobicama.

Jedva sam dočekala fine domaće jagode! Moram priznati da su mi najdraže svježe, čak i bez šećera ili šlaga. Uglavnom ih tako i pojedem pa ne završe često u kolačima. Kad pravim deserte s jagodama, najdraže su mi kombinacije neke lagane kreme od vanilije ili mascarponea s jagodama. Danas ću s vama podijeliti jedan jako jednostavan, lagan i osvježavajuć recept koji već duže vremena imam na blogu: panna cotta s preljevom od jagoda i mente.

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup

Sastojci za panna cottu s jogurtom:

5 jušnih žlica hladne vode
1 vrećica želatine u prahu
225 ml vrhnja za šlag
225 ml čvrstog jogurta
1 vrećica bourbon vanilin šećera

Sastojci za preljev od jagoda:

200 grama jagoda
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica gustina
listići svježe mente (količina po želji)
1 žličica meda ili šećera (ako želite dodatno zasladiti jagode)

Postupak:

Prvo pripremite želatinu: u manju posudu stavite 5 žlica hladne vode. U to stavite vrećicu želatine u prahu i dobro promiješajte, pa ostavite sa strane nekoliko minuta da nabubri. To su upute za pripremu sa želatinom u prahu, kod koje je jedna vrećica dovoljna za oko 500 ml tekućine.

Ako imate želatinu u listićima, pripremite je po uputama na pakiranju.  U međuvremenu pripremite ostale sastojke: pola količine vrhnja za šlag pomiješati s cijelom količinom jogurta i dobro izmiješati u posebnoj posudi. Ostatak vrhnja za šlag i vanilin šećer zagrijte u lončiću do vrenja.

Maknite s vatre, a zatim dodajte želatinu koju ste ranije pripremili i sve dobro promiješajte. Pustite da se malo ohladi, pa onda tu smjesu umiješajte u smjesu jogurta i vrhnja za šlag. Ulijte u kalupe ili čaše u kojima ćete servirati.

Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pokrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak preko noći ili na nekoliko sati kako bi se panna cotta dobro stisnula. Pripremite preljev od jagoda i mente.

U lončić stavite sve sastojke i zagrijavajte na laganoj vatri miješajući dok ne dobijete preljev željene gustoće. Možete ga preliti preko panna cotte takvog, ili ga izblendati pa dobiti teksturu umaka. Dobar tek!

Foto: Privatna arhiva/tihana.strawberrysoup


Komentari