PRVI PUT OBILJEŽAVAMO ‘TERRA MADRE DAY’: Zagreb promiče važnost bioraznolikosti i lokalne hrane

Događaj koji će vas približiti izvornoj i prirodnoj hrani.

Zahvaljujući lokalnom predstavništvu Slow Fooda, Hrvatska se ove godine prvi put pridružuje obilježavanju Terra Madre Daya – dana koji promiče važnost bioraznolikosti i održive proizvodnje lokalne hrane.

U društvu čak 160 zemalja svijeta, time daje svoj obol u podržavanju očuvanja autohtonih proizvoda, lokalne gastro-tradicije i kulture te održive proizvodnje hrane, kao i razmjene kreativnosti i znanja unutar Slow Food mreže s ciljem izgradnje bolje budućnosti hrane za sve.

Terra Madre Day u Hrvatskoj održat će se u ponedjeljak 12. prosinca u Privrednikovom domu u Preradovićevoj 18 u Zagrebu, od 16 do 21 sat, uz zanimljiv program i nekoliko kulinarskih iznenađenja. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Terra Madre Day događaj je koji će vas približiti izvornoj i prirodnoj hrani, uz stavljanje posebnog naglaska na bioraznolikost i tradiciju. Taj dan bit će posvećen lokalnoj hrani, očuvanju tradicije i načina pripravljanja hrane koji predstavljaju našu gastro-kulturu i identitet. A upravo kroz očuvanje tih tradicija štiti se bioraznolikost našeg okruženja i potiče društveno-ekonomska održivost.

Slow Food Zagreb

Tako ćete na stolu Slow Food Zagreb Agrama moći kušati proizvode s prestižnim pečatom Slow Food prezidija – pelješki varenik i češnjak iz Ljubitovice – te degustirati vina od vinara proizvođača varenika i doznati sve o platformi prezidija koji okuplja autohtone sorte i tradicijske proizvode uzgojene na ekološki i tradicionalan način, snažno povezane s lokalnom kulturom i krajolikom.

Mali plac, Gypsy Table i samoniklo jestivo bilje

Za drugim stolom moći ćete otkriti zanimljivosti o samoniklom jestivom bilju, dobiti savjete za vrtlarenje iz prve ruke, ali i razmijeniti stare sorte sjemena (OPG Svijet Bilja).

Uz to, na Malom placu, poznatoj “mobilnoj” tržnici lokalne organske hrane, moći ćete obaviti svoju zdravu nabavku i priupitati domaće OPG-ovce sve što vas zanima o hrani koju kupujete.

U kuhinji vas čekaju posebni gosti – dio gastro-ekipe zanimljivog projekta Gypsy Table, “lutajućih” večera koje se održavaju uvijek na neobičnim i tajnim lokacijama, s posebnim temama, originalnim jelovnicima i različitim gostima chefovima. Na Terra Madre Day dolaze u improviziranoj varijanti pokazati kakve jednostavne a zanimljive delicije mogu pripremiti s pelješkim varenikom i namirnicama domaćih OPG-ova s Malog placa.

>>>LOKACIJA I JELOVNIK OSTAJU TAJNA DO SAMOG KRAJA: Zanimljivo gastro događanje ‘The Gypsy Table’


Komentari