Provedite najromantičniju zimsku noć za nula kuna

Meteori Geminidi/Kenneth Brandon

Pitate se kako provesti dosadnu večer usred tjedna? Romantičan ugođaj i dar prirode, sve su što vam treba.

Naš planet tijekom prosinca prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine. To za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih meteora tijekom noći.

Njihova brojnost raste od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio u noći sa 13. na 14. prosinca. Tijekom maksimuma aktivnosti, a naročito pred jutro, moguće je vidjeti i preko pedesetak sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo. Meteori, sjajni svjetleći tragovi na našem noćnom nebu predstavljaju malene čestice međuplanetarne materije koje pri koliziji s atmosferom našeg planeta, ulaze u nju, a zbog ionizacije dolazi do pojave svjetlećih tragova – meteora.

Radi se o meteorskom potoku Geminidi koji je aktivan od 04. do 17. prosinca.

Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na čim tamnije prostore, sačekati nekoliko minuta da se oči priviknu na tamu, a nebeska mehanika napraviti će ostalo. Posluži li nas vedro vrijeme ove godine zaista imamo prigodu opažati predstavu zvijezda padalica, posebice imamo li u vidu da nam ni Mjesec neće smetati.

S obzirom nas to da za opažanja meteora nije potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled ka zvijezdama. Imate li priliku, idite noću, a posebice u noći sa srijede na četvrtak (13./14. prosinca) za vrijeme maksimuma aktivnosti Geminida, malo izvan grada i priuštite si istinski zvjezdani igrokaz pod vedrim nebom s desecima zvijezda padalica. Ukoliko ste jako “zimogrozni” ostanite u autu, uključite grijanje, udobno sjednite i umjesto naporne noćne vožnje, uživajte u pogledu na zvjezdani ekran vjetrobranskog stakla.

Već na Sljemenu, zasigurno ćete moći uživati u ovoj prirodnoj ljepoti.

Izvor: Marino Tumpić/Zvjezdarnica


Komentari