PRIRODNI LIJEK PROTIV KAŠLJA I GRLOBOLJE: Lovorov list, limun i med – to je sve što vam treba za jeftini ljekoviti kućni pripravak

Foto: Pixabay

Lovorov list je bogat vitaminima B skupine koji pomažu održavanju hormonske ravnoteže, jačanju metabolizma i normalnom radu mišića i živaca.

Osim vitaminima, ova je mediteranska biljka bogata mineralima kao što su kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, magnezij te cink i selen.

Osim što se koristi kod tretiranja zdravstvenih problema poput probavnih i kardiovaskularnih tegoba, gihta, reume, nervoze i nesanice, lovorov je list prirodni lijek za nadraženo grlo te kašalj.

Donosimo vam recepte za pripremu zdravih napitaka koji će vam olakšati zimu i sezonu kašlja te neugodnog osjećaja grebanja u grlu.

Čaj od lovora protiv grlobolje pripremite tako da pet, šest svježih, a može i sušenih listova lovora natrgate na manje komade ili narežete nožem ili škarama, pa zakuhate s 500 ml vode. Kuhajte tako deset minuta, maknite s vatre i ostavite još deset minuta i procijedite.

U mlaki čaj dodajte malo svježe iscijeđenog limunovog soka i domaćeg meda. popiti možete dvije šalice dnevno, koliko ćete i dobiti budete li radili po gore napisanom receptu.

Lovorov sirup koji će vam pomoći da se riješite neugodnog kašlja ćete dobiti tako da desetak listova lovora, svježih ili sušenih, zakuhate s 250 ml vode, pa tako poklopljeno kuhate oko deset minuta.

Ocijedite prohlađenu tekućinu i u nju dodajte 5 velikih žlica meda i svježe iscijeđeni sok jednog limuna. Dobro promiješajte, pa uzmite po dvije žličice dnevno.


Komentari