PREMIJERNO KUŠANJE: Promocija istarske Vinarije Poletti u Zagrebu

FOTO: Julio Frangen

U Red red wine baru u Zagrebu održana je promocija istarske Vinarije Poletti i tom prilikom premijerno kušana mlada Malvazija berbe 2016.

Osim friške Malvazije, degustirali su se: Malvazija 2015, Teran 2013, Cabernet sauvignon 2011 i Rossella 2016. Na degustaciji je bio i Chardonnay 2015, koji se nalazi i na vinskoj listi rovinjskog restorana Monte, nedavno okićenog s prvom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom.

Domaćini promocije, vlasnici Red red wine bara, Luka i Bruno Elezović, pobrinuli su se da uzvanicima čaše budu uvijek polupune. Fine zalogajčiće (tapase) za sljubljivanje uz vino pripremio je gostujući kuhar Drago Bošnjak, poznat iz gastro showa ‘Tri, dva, jedan – kuhaj’.

FOTO: Julio Frangen
FOTO: Julio Frangen

Dugogodišnja obiteljska tradicija

Degustaciju je, uz potporu supruge Loredane i sina Mattea, osobno vodio vlasnik vinarije Peter-Piero Poletti, koji je nastavljač obiteljske tradicije proizvodnje vina još od davne 1842. godine. Preuzevši krajem 1990-ih posao od svog oca Marija Polettija, počeo je proizvodnju uz korištenje moderne tehnologije te proširio vinograde i kapacitet podruma.

Za zabavu na partyju nakon službene promocije zadužen je bio – DJ Poletti! Puštao je disco muziku osamdesetih, iz vremena kad je bio rado slušani istarski DJ. Inače, vinarija Poletti iz sela Markovac, nedaleko Višnjana u zapadnoj Istri, ima tradiciju koja seže u daleku 1842. godinu, kada je nono Piero Bernobich na prostoru današnje vinarije, sagradio kuću te počeo obrađivati vinograde.

Peter-Piero Poletti je šesta generacija te loze, a preuzimajući imanje kasnih devedesetih godina, nakon višegodišnjeg rada u turizmu, kao turistički vodič. Gospodarstvo Poletti danas ima sedam hektara vlastitih vinograda, te proizvodi šest sorti vina: malvaziju, chardonnay, teran, cabernet sauvignon, merlot i muškat ruža.

Vina Poletti su zastupljena na vinskim kartama boljih istarskih restorana te drugim krajevima Hrvatske, a zbog prisutnosti u relevantnim turističkim vodičima (Michelin, Adac…) tijekom cijele godine mnogi individualni posjetitelji, ali i grupe, posjećuju podrum.

Svoju poslovnu filozofiju, Piero objašnjava na način da ono što je dobro ide u bocu, a ono što nije prodamo u refuzi.

No, to je i skupa filozofija, jer u podrumu imate vina koja su tamo godinama odležavala najprije u drvenim bačvama, a onda i barem jednu godinu u inoksu. No, ponosan je što su vinari u Istri, još uvijek međusobno prijatelji, iako se zna desiti da netko s nekim ne razgovara, ali za sve nas ima mjesta“, kazao je Piero.

Na prijedlog stalnih klijenata, obitelj Poletti je 2014. godine u blizini vinarije sagradila kuću za odmor s bazenom Villa Bellavista u kojoj godišnji odmor provode mnogi poznati vinoljupci.


Komentari