Pravo ljetno osvježenje: Bazga na malo drugačiji način

FOTO: Coolinarika.com/smarty1

Dolaskom ljetnih dana, osim potrage za hladom, u potrazi smo za osvježavajućim pićima koja će nas rashladiti i oduševiti. Na stranici Coolinarika.com pronašli smo idealno ljetno piće koje uključuje bazgu. Ako ste već napravili vlastiti domaći sirup, s ovim receptom možete spojiti ugodno s koristim te iskombinirati na razne načine. Ovo vam je recept za “Bazgice.”

  1. Prvo odemo u laganu šetnju i uberemo lijepe i opojno mirišljave cvjetove bazge, negdje daleko od prometne ceste. Kada se vratimo iz šetnje sa bazgom, napravimo sirup. Vodu i šećer istresemo u veći lonac, stavimo na štednjak i pričekamo da zakuha. Smanjimo temperaturu i kuhamo sirup još 10 minuta. Kuhani sirup ohladimo.
Wikipedia

2. Dok se sirup hladi, dobro operemo 4 limuna, obrišemo ih i narežemo na kolutiće. Od petog limuna iscjedimo sok.Jednu veliku teglu dobro operemo vrelom vodom i ostavimo ga da se osuši.Pregledamo cvjetove bazge da slučajno nema insekata.Naoružajte se kalupićima za led ili za praline.

3. Hladan sirup prelijemo u teglu, dodamo narezane kolutove limuna, sok jednog limuna i očišćene cvjetove bazge. Promješamo i dobro zatvorimo teglu. Ostavimo teglu na hladnom i tamnom mjestu (NE U FRIŽIDER!) i zaboravimo na nju sljedeća 24 sata.

FOTO: Coolinarika.com

4. Nakon 24 sata sirup procjedimo kroz gusto cjedilo ili kroz gazu. Kolutove limuna i cvjetove bazge rukama dobro ocjedimo. Dobiveni sirup sipamo u kalupiće, kojima smo se već prije naoružali, jer će ih trebati baš puuunooo. .Napunjene kalupiće prebacimo u zamrzivač i pričekamo da se sirup zamrzne.

5. Zamrznut sirup izvadimo iz kalupića i poredamo u jednu plastičnu kutiju. Izmeđi redova se može preventivno staviti komad pek papira, da se kockice ne lijepe jedna za drugu. Kutiju dobro zatvorimo i vratimo nazad u zamrzivač.

Kad vam je potrebno osvježenje, ubacite koju kockicu bazgicu u čašu, prelijete kiselom ili običnom vodom, ubacite krišku limuna i uživate. Kockice bazgice možete koristiti i kao dodatak čaju. U skuhan čaj ubacite bazgicu ili dvije, i čaj dobije sasvim drugu notu ukusa.


Komentari