PRAVI ZAGREBAČKI KOLAČ: Donosimo recept za Zagrebačke kocke, sočan kolač kojeg su obožavale spravljati naše mame i bake

FOTO: Reci Peci

Nakon svakog dobrog obroka, nepca valja počastiti nekim dobrim desertom, a u moru slasnih kolača pronašli smo jedan kojeg će Zagrepčanke i Zagrepčani obožavati.

Radi se o kolaču Zagrebačke kocke, a recept za ovaj ukusan kolač pronašli smo na stranici Reci Peci. Recept je pronađen među starim receptima, a kocke su toliko fine da ćete ih praviti stalno.

SASTOJCI

Za biskvit:

5 jaja
25 dag šećera
20 dag brašna
2 žlice kakaa u prahu
1,5 dl vruće vode
1/2 praška za pecivo

Za kremu:

1 l mlijeka
18 dag brašna
6 žumanjaka
15 dag šećera u prahu
1 margarin ili maslac

Za šaum:

6 bjelanjaka
30 dag šećera

PRIPREMA

Biskvit:

Odvojite bjelanjke i žumanjke. Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodavajte vodu i brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom.

Na kraju lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Izlijte u namašćen i pobrašnjen lim (malo veći kako biskvit ne bi bio previsok) i pecite na 180℃ 30 minuta.

Krema:

Od litre mlijeka odvojiti 3 dl, a ostalo staviti u lonac na pari u kojem će se krema kuhati.
Miksati žumanjke dok ne postanu pjenasti, dodato mlijeko i brašno pa tu smjesu uliti u zakuhalo mlijeko na pari. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Ovaj postupak si možete olakšati ako kremu miksate dok se kuha. U ohlađenu kremu umiješati margarin izrađen sa šećerom u prahu i dobro sjediniti mikserom.

Šaum:

Miksati bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti, pa postepeno dodavati šećer stalno miksajući. Prebaciti u lonac na paru pa miješajući kuhati 6-7 minuta dok ne primjetite da se šećer otopio i da se masa prilično zgusnula.

Ohlađen biskvit premažite kremom i šaumom te prelijte čokoladnom glazurom (koju možete i dekorativno nakapati po kolaču. Biskvit je dobro prije nanošenja kreme namočiti sa 2 dl toplog mlijeka jer će tako biti puno mekši i izdašniji!

Dobar tek!

OLUJNE KOCKE PRAVI SU HIT! Ovo je idealan kolač za današnji dan, a kada vidite koji sve sastojci idu u njega, obožavat ćete ga još i više


Komentari