PRAVI DRAGULJ IZ KULINARSKE RIZNICE Donosimo recept za indijanere kakve je jeo August Šenoa

FOTO: Youtube Screenshot
Alois Schönoa, sin budimskog pekara Johanna Schöynoha, se zaposlio kao biskupski sladopek. Tek je 1848. otvorio vlastitu slastičarnicu u današnjoj Radićevoj ulici. 25. siječnja 1838. oženio Therese Rabacs, kćer Maksimilijana Eduarda Rabacsa, kojega je također biskup Alagović doveo iz Trnave u Zagreb i postavio ga u zagrebačkoj biskupiji za “aulae episcopalis praefectus” (majordoma). Alois Schönoa tasta je zvao “dvorski”. Alois i  supruga Terezija nastanili su se u Zagrebu u Staroj Vlaškoj 21 (danas 43) . Imali su četvero djece (Augusta, Teodora, koji je umro sa dvije godine života, Julija i Aurela). Alois je bio otac svima poznatoga Augusta Šenoe pa tako možemo pretpostaviti da je August u djetinjstvu uživao u ovom recept.
U Facebook grupi ‘Starozagrebački recepti’, odakle smo recept i preuzeli, ljubitelji dobre gastronomije i metropole obožavaju ovakve vječne bisere. Ovoj recept pronađen je u gastronomskom klasiku ‘Zagrebački stol’.
Sastojci:
8 jaja, 18 dag šećera, 14 dag brašna, 3 dl slatkog vrhnja, čokoladna caklina (glazura).
Istucite čvrsti snijeg od bjelanaca, postupno dodavajte šećer i tucite tako dugo dok se šećer sasvim ne rastopi, tada dodajte žumanca, 4 žlice vode i na kraju postupno i polako umiješajte brašno.
Smjesu stavite u kalup s polukuglastim udubinama, koje ste prije toga namazali voskom (kalup se mora najprije malo zagrijati). U udubinama neka smjesa doseže malo iznad polovice.
Pecite na umjerenoj temperaturi.
Ohlađeni kolač izdubite i prelijte čokoladnom caklinom.
Kad se caklina osuši, punite udubine tučenim i zašećerenim slatkim vrhnjem te sastavljate dva i dva zajedno.


Komentari