Poznati kuhar otkriva: Opako pripremite odličnu kajganu ili poširano jaje

Foto: Pixabay

Mnogi kajganu smatraju najjednostavnijim jelom koje svako može pripremiti. Shay Cooper, kuhar u luksuznom londonskom hotelu, otkriva najčešće greške koje se događaju prilikom pripreme jaja na razne načine.

Cooper navodi kako su mu trebale godine da usavrši pripremu jaja, koje svojim gostima svakodnevno servira za doručak, a podijelio je i neke trikove koji mu u tome pomažu.

Kajgana

1. Pazite s dodavanjem tekućine

Ako volite u svoju kajganu dodati mlijeka ili vrhnja kako biste postigli kremastiju teksturu, pripazite s količinom tekućine. Prerijetka smjesa jedan je od glavnih uzroka razdvajanja dijelova jaja prilikom kuhanja.

2. Najprije umutite jaja u zdjeli

Cooper naglašava i da je iznimno važno najprije vilicom ili miješalicom umutiti jaja u zdjeli, a ne raditi to direktno u tavi. Na taj način zadržavate zrak u kajgani što pridonosi laganoj, mekoj teksturi, a ne stvrdnutim jajima. „I bilo bi idealno koristiti veću zdjelu“, dodaje, uz objašnjenje kako to ostavlja više prostora za temeljito miješanje.

3. Maknite ih s vatre malo prije nego što su gotova

Za bolju teksturu, Cooper predlaže ovaj savjet. U toplini će se jaja učvrstiti, a neće biti prekruta i „spržena“.

Tvrdo kuhano jaje 

Jedini savjet koji ovaj poznati kuhar ima u vezi pripreme tvrdo kuhanih jaja je onaj da koristite što starija. Svježa su jako teška za oguliti, pa koristite ona na rubu datuma isteka roka. Osim toga, pobrinite se, naravno, i da ih ne prekuhate. 7 minuta savim je dovoljno za savršeno tvrdo kuhano jaje, tvrdi Cooper.

Ukoliko želite mekše kuhano jaje dovoljne su samo 4 minute, a ove vremenske rokove povećajte za jednu minutu ukoliko pripremate iznimno velika jaja.

Poširana jaja 

1. Obavezno koristite svježa jaja

Shay naglašava kako jaja starenjem postaju „opuštenija“’ i lakše se odvaja bjelance od žumanca. Kako biste dobili savršeno poširano jaje koristite svježa. 2. Ne pretjerujte s jabukovim sirćetom

Mnogi dodaju sirće u vodu jer vjeruju da to „drži“ jaje na okupu, ali kuhar savjetuje da koristite što manju količinu jer sirće može utjecati na to da bjelance postane pretvrdo dok je žumance još uvijek mekano, što rezultira nejednako skuhanim jajem. 3. Ne bacajte jaje direktno u lonac

Važan savjet je i onaj da jaje najprije razbijete u posudicu pa ga tek onda prebacite u lonac s vodom. To pomaže u odstranjivanju dijelova bjelanca koji su pretekući, što u vodi može utjecati na odvajanje od žumanca.  4. Pripazite da voda ne proključa previše


Komentari