Poznati gastronomski portal vrlo oštro o zagrebačkom restoranu: ‘Osjećamo dosta neugodnu mučninu u trbuhu’

FOTO: Kult plave kamenice

Redakciju Kulta Plave Kamenice sačinjavaju novinari, fotografi, sommelieri, chefovi i gastronomski stručnjaci. Njih je, očigledno, povezala strast prema hrani i vinu.

Vrlo često recenziraju restorane i jela, a našu je pažnju privukao komentar na zagrebačku zalogajnicu u Kustošiji – Lampion.

Njihovo je nezadovoljstvo vidljivo već u naslovu “Lampion je solidna hranionica, ali je daleko od dobrog restorana”.

“Kad naručujete cijelu bijelu ribu, profesionalni se restorani drže stanovitih procedura. Prvo, pokažu vam cijelu sirovu ribu. Drugo, pokažu vam cijelu pečenu ili kuhanu ribu, koja onda pred vama filiraju”, objasnili su i dodali “nisu nam pokazali sirovu ribu, nego su nas obavijestili da imaju šanpjera od 80 dekagrama. Pola sata kasnije, donijeli su nam već očišćenu, da ne kažemo rastrančiranu ribu, u kojoj je ostalo dosta kosti. Ukratko, šanpjera su nam servirali jednako kao što se, primjerice, servira svinjsko pečenje; nešto proteina nabacanih na oval. Dobra vijest je da je riba bila sočna i ukusna”.

“Druga dobra vijest je da su blitva i krumpir bili izvrsno skuhani; blitva je zadržala jaku zelenu boju, što se često ne dešava ni u mnogo skupljim lokalima. Loša vijest je da je naš siroti kovač bio pečen na nekom prilično užeglom ulju pa i sada, par sati poslije ručka, osjećamo dosta neugodnu mučninu u trbuhu“, požalili su se.

Tvrde kako su čuli da se Lampion može usporediti s kultnim bistroom Vukušić koji se nalazi na istoku Zagreba.

Oni se ne slažu “Vukušić je uspio svladati zahtjevnu vještinu povezivanja niskih i visokih žanrova, pa ondje jela od 40 kuna izgledaju prilično privlačno, dok je velika bijela riba prezentirana i pripremljena gotovo jednako kao u klasičnim ribljim restoranima”.

Još su se jednom osvrnuli na cjelokupni doživljan, odnosno na sve što su vidjeli i probali u Lampionu.

“Lampion bi, pak, želio biti sve, pa ima starinski meni s više od stotinu jela, uključujući gablece, posebnu stranicu za ribe i posebnu stranicu za steakove, ali očigledn nije kvalificiran da pokrije sve te žanrove. Uostalom, ništa toliko ne ubija kuharsku vještinu i kvalitetu restorana kao prevelik jelovnik. Čini nam se da je Lampion uspješniji u jednostavnijim žanrovima, jer je ajngemahtec ostavio daleko najuvjerljiviji dojam od svega što smo probali. Posluga je srdačna, ali nedovoljno profesionalna: prvu čašu vina čekali smo točno 15 minuta, premda restoran nije bio prepun. Vinska lista korektni je hrvatski best of, s tim da osoblje ne zna puno o vinima koja prodaje”, napisali su.


Komentari