Isprobajte bogati izbor kolača od kestena u Orijentu

Foto: Kult Plave Kamenice

“A koju tortu od kestena želite fotografirati,” zapitala  je simpatična prodavačica u Orijentu, jedinoj preostaloj ambicioznoj zagrebačkoj slastičarnici, “Imamo ih šest.”  Orijent u Maksimirskoj, stari tradicionalni obiteljski biznis kojeg je obitelj Sučević-Tahiri ovog proljeća pokušavala prodati, dugogodišnji je zagrebački hotspot za kesten pire, piše Kult Plave Kamenice.

Foto: Kult Plave Kamenice

Orijentovi vlažni, preukusni mali rezanci od kestena (u Zagrebu se zapravo govorilo crvići) već su odavno postavili uglavnom nedostižne standarde za jedan od najomiljenijih kasnojesenskih deserata. Osim pirea od kestena, Orijent već desetljećima u svojoj standardnoj ponudi drži suzice od kestena prelivene čokoladom te dvije ili tri rolade od kestena. Ove je godine Orijentov kestenjarski jelovnik eskalirao u dosad najmaštovitiju kolekciju slastica od kestena koji smo ikad vidjeli u Zagrebu.

Orijent, dakle, skupa s kesten pireom prodaje i sladoled od kestena. Glavni su jesenski hit izvrsni, jako intenzivni macaroni od kestena koji se, razumljivo, zovu maroni. Maroni macaroni prodaju se toliko dobro, da smo danas oko 14 sati kupili zadnjih devet, premda je Orijent otvoren do navečer. Tu je zatim kugla od jabuka i šlaga obložena kesten pireom, koja je ujedno i najatraktivniji izložak u Orijentovoj vitrini, dok smo među šest torti izdvojili onu koju smatramo samom esencijom jeseni. Radi se o torti od kestena i dunja.

Foto: Kult Plave Kamenice

Svojom kolekcijom kolača od kestena Orijent nastavlja održavati zagrebačko slastičarstvo gastronomski relevantnim. Poslije zatvaranja Maka na konac i Timeove slastičarnice, Orijent je ostao posve usamljen tom zahtjevnom poslu.

 


Komentari