Donosimo vam recept (i dva super trika) za najfiniju bučnicu

Donosimo vam bakin recept koji jamči prhkost tankog savijanog tijesta i sočnost punjenja, a koji se najbolje slaže s domaćim vrhnjem. Ako niste vješti u razvlačenju – tu je i trik koji ‘ubrzava’ cijeli proces

Jeli smo ju često u djetinjstvu i uživali gledajući bake i majke kako su je pripremale. Na blogu jednostavni recepti.info pronašli smo recept koji dijelimo s vama.

‘Vučeno’ tijesto

400 grama prosijanog glatkog brašna
2 dcl tople vode
2 jaja
3-4 žlice biljnog ulja
prstohvat soli
½ čajne žličice octa
Nadjev:
300 grama ocijeđene tikve
250 grama svježeg sira
prstohvat soli
1 jaje

Priprema:

1. Pomiješajte sve sastojke za tijesto u velikoj zdjeli, pa drvenom kuhačom ‘klofajte’ smjesu dok se ne počne odvajati od posude. Rukama napravite glatku kuglu, prekrijte je krpom i pustite da odmara na nekom toplom mjestu barem 1 sat, piše Zadovoljna.
2. Preko stola stavite veliku krpu od grubog domaćeg tkanja (ili papir za pečenje), pa razvijačem tijesta krenite razvlačiti tijesto…
3. Kad tijesto razvučete na oko centimetar debljine, odložite razvijač za tijesto. Podmetnite ruke ispod tijesta i sigurnim, ali nježnim pokretima izvlačite tijesto od sredine prema rubu stola.
4. Za ‘vučenje’ tijesta potrebna je vještina i spretnost. Idealno tijesto za bučnicu trebalo bi biti tanko poput lista papira. No ako niste vješti neka tijesto bude malo deblje, jer bi se u protivnom moglo raspuknuti.
5.Poškropite razvučeno tijesto s malo ulja (ili rastopljenog maslaca), pa pustite da odstoji desetak minuta.
6. Nadjev napravite na sljedeći način: buču naribajte, posolite i ostavite par minuta da izađe sva tekućina iz nje.
Rukama istisnite svu dodatnu tekućinu, jer bi ona mogla upropastiti prhkost bučnice. Pomiješajte ju sa sirom, jajem i malo soli.
7. Dodajte nadjev na vrh razvučenog tijesta, pa uz pomoć podloge (krpe ili papira za pečenje) savijete tijesto.
8. Bučnicu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva Celzija oko 20 do 30 minuta (ovisno o debljini bučnice i specifičnim zahtjevima vaše pećnice).
Nekoliko minuta prije kraja pečenja vrh bučnice premažite rastopljenim maslacem, biljnim uljem ili s malo kiselog vrhnja, kako bi zajamčili dodatnu hrkavost kolača.
Poslužite toplu uz malo svježeg vrhnja. Dobar tek!

TRIK 1:
Ako smatrate da niste u stanju napraviti i razvući tijesto na tradicionalan način nadjev možete smotati i s kupovnim tijestom za savijače.

TRIK 2:
Neki recepti za nadjev domaće bučnice uključuju i kiselo vrhnje. Ako niste vješti u izradi ovog kolača nemojte ga uključivati u nadjev jer bi mogao ‘razmočiti’ tijesto, i upropastiti hrskavost bučnice. Vrhnje radije poslužite nakon pečenja.
Iz istog razloga važno je odstraniti svu tekućinu iz ribane buče prije nego što je savijete u bučnicu


Komentari