Piletina vam ispada suha, tvrda ili bezukusna? Možda činite ove greške

piletina pećnica
Facebook

Piletina je meso koje obožavaju sve generacije te je izvrstan izbor za sve prigode. Ujedno je riječ o najčešće korištenom mesu u većini kuhinja te mnogi smatraju kako je priprema ove vrste mesa lak i jednostavan zadatak. No, često im s potkradaju greške kojih nisu ni svjesni. Miss7 donosi 12 pogrešaka s kojima se mnogi susreću prilikom pripreme ove namirnice, a nije ih teško izbjeći.

1. Kupuješ smrznutu piletinu

Jedno od piletine što želiš je sočnost, a ono dolazi iz mesa koje sadrži odgovarajuću količinu vode. Međutim, tijekom postupka zamrzavanja meso se suši i gubi veći dio sadržaja vode. Preporučujemo ti kupovanje svježih komada piletine direktno iz mesnice.

2. Ispireš piletinu prije kuhanja ili pečenja

Nikada nemoj prati sirovu piletinu prati direktno ispod slavine! To može biti opasno jer ako i postoji nešto štetno na piletini, time će se samo proširiti na sudoper i okolne predmete. Ionako će se danjom termičkom obradom uništiti sve bakterije te pretpranje nije potrebno.

3. Odmrzavaš piletinu na sobnoj temperaturu

Ako si ovo vidjela od svoje mame ili bake, to ujedno ne znači da je i ispravno. Kako bi spriječila razvoj bakterija u mesu smrznutu hranu ne odmrzavaj na kuhinjskom pultu ili sudoperu, a jednom odmrznutu piletinu nemoj ponovno zamrzavati. Odmrzavanje na sobnoj temperaturi pomaže rastu bakterija, stoga ako baš moraš odmrzavati čini to u hladnjaku kako bi se cijeli proces odveo postepeno. Piletinu također možeš odmrznuti u držeći je u hladnoj vodi.

4. Skidaš kožicu s piletine

Pileća koža ima brojne koristi tijekom pripreme. Djeluje kao spužva puna ukusnih sokova i štiti meso od vrućine te omogućuje da se peče sporijim tempom i zadržava vlagu. Ako skineš kožu prije kuhanja, postoji velika vjerojatnost da je će piletina biti suha i bez ukusa. Oni kojima se kožica stvarno ne sviđa jednostavno je mogu ukloniti nakon pripreme.

5. Ne mariniraš je

Piletina ne traži dugo mariniranje, no želite li bogatiji i puniji okus ona je od velike važnosti. Dodaje okus, održava meso sočnim i čak smanjuje rizik od prekuhavanja. Osim potapljanja mesa u pripremljenu smjesu vode, ulja i začina, meso možeš “marinirati” suhim soljenjem u kojem se sol, šećer i začini utrljavaju izravno u meso. Koju god metodu odabrala, piletina koja završi na tvom tanjuru zajamčeno će biti ukusnija i uzbudljivija od svega što si napravila dosad.

6. Ne posušiš meso

Ako želiš da meso postane hrskavo, znaj da koža treba biti što suša. Stoga prije pripreme treba izvan hladnjaka stajati najviše četiri sata kako bi se posušilo te ga je nakon toga potrebno potapšati čistim papirnatim ručnikom kako bi se skupio višak vlage.

7. Ne koristiš batić

Ako pripremaš pileća prsa obavezno ih moraš stanjiti. Metoda je jednostavna. Sve što trebaš učiniti je zamotati piletinu u plastičnu ambalažu, zgrabiti bat ili teški predmet poput tave za pečenje i početi ga udarati. Kreni od debelog dijela reza i polako lupaj sve do tanjih komadića, sve dok napokon cijeli komad ne bude tanak i ravan.

8. Ne začiniš dobro meso

Ovo je najučestalija greška u spremaju piletine. Piletina traži začine, no i pretjerivanje može dovesti do neželjenih rezultata. Kvalitetnoj domaćoj piletini dovoljni će biti samo sol i papar te malo crvene paprike dok je ostale začine dovoljno dodati u umjernim količinama zbog nježnosti samog mesa. Uz pileće meso izvrsno pristaju bosiljak, ružmarin, češnjak, senf, paprika, timijan, peršin, sjemenke celera i kumin. Nemoj se ustručavati poigrati s okusima! Nikad ne znaš kakav ćeš raj priuštiti svojim nepcima, a i neuspjeli ekspert će biti zadovoljavajući od bezukusnog mesa.

9. Pečeš piletinu ravno iz frižidera 

Premda se ovaj korak u naravi sukobljava s uvriježenim idejama o pripremanju sirovog mesa koje upozoravaju da ono ne bi trebalo odstajati prije pripreme, u ovom slučaju bolje je da piletina neko vrijeme odleži na sobnoj temperaturi. Sve dok si oprezna, ni ovaj proces ti neće nanijeti nikakvu štetu. Nemoj dopustiti da piletina dođe u kontakt s drugom hranom, ne ostavljaj je dulje od dva sata i obavezno operi ruke prije pripreme. Ako slijediš ove upute sve će biti u redu.

10. Prekratko se peklo meso

Uvijek provjeri je li tvoja piletina kuhana na dovoljno vrućoj temperaturi! Idealna temperatura za pečenje piletine iznosi 165 stupnjeva. Ona je dostatna za ubijanje bakterija salmonele koje predstavljaju veliku opasnost zdravlju, a istovremeno nije previsoka te se meso neće isušiti. Najbolji način da utvrdiš je li tvoja piletina dovoljno pečena je da nabaviš termometar za hranu.

11. Na tavu staviš previše komada mesa

Ako je u tavi prevelika gužva vlaga koja izlazi iz piletine neće se imati prostora za širenje i isparavanje, pa će se umjesto toga pretvoriti u paru ili vodu. Na kraju ćeš završiti s poširanom, a ne pečenom piletinom. Stoga pazi da  u tavi ima dovoljno mjesta te da se komadići ne preklapaju.

12. Ne dopuštaš mesu da se odmori

To je posljednja stvar koju bi trebala učiniti prije posluživanja piletine, pogotovo ako je pečena. Odmor uključuje da piletina odstoji  negdje između 10 i 20 minuta nakon što je pečena. Razlozi za to su dvostruki: prvo, izrezati piletinu odmah po pečenju može prouzrokovati istjecanje tekućine i uzrokovanje sušenja stvarnog mesa. Drugo, meso ima tendenciju da se i dalje peče nakon što ga izvadiš iz pećnice, i uvijek je dobro dopustiti da to nastavi i dalje. Stoga ubuduće kad izvadiš meso iz pećnice prekrij ga folijom i ostavi ga na odmaranju kako bi bilo još ukusnije.

 

 


Komentari