PETO POGLAVLJE PREMIUM PRIČE: Sljubljivanje jela i vina uz kulturu korištenja maslinovih ulja (FOTO)

FOTO: Press / Silvija Munda

Peto poglavlje Premium priče u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. održano je u nedavno otvorenom zagrebačkom restoranu No No No, na adresi Preradovićeva 12.

Posljednjih godina porasla je kultura korištenja maslinovih ulja u Hrvatskoj. Tako i ovo poglavlje Premium priče ima zadatak, kroz paletu ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pokazati mogućnosti njihove implementacije u kuhinji; da se pomaknemo od samog kušanja ulja ili klasične upotrebe – s ribom ili u salati. Kako uvijek u Premium priči nastojimo prezentirati i nešto novo, tako smo ovaj put uključili i restoran No No No, koji je nedavno otvoren”, rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T., okupljenim eno-gastro novinarima.

Restoran No No No nudi najbolje iz hrvatske kuhinje s utjecajima svjetski trendova u gastronomiji. Naš fokus je na manjim tvrtkama i OPG-ovima iz svih krajeva Hrvatske, kako bi gosti mogli uživati u isključivo svježoj i organskoj hrani, domaćim vinima, pivu i sokovima”, rekao je Gordan Graovac, voditelj restorana.

Marko Krstačić je predstavio uljaru Salvela i vinariju Medea te je kroz menu predstavljao pojedina maslinova ulja, dok je vina prezentirala Jelena Puh Miloš, voditeljica Eno expert akademije.

ulje-premium-prica-1

Ulja iznimne kvalitete

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela prerađeno je od maslina koje potječu iz maslinika smještenih na području Barbarige i Fažane. Uzgojno područje Barbariga, nasuprot Brijunskog arhipelaga, prirodno je dobro zaštićeno i sa sjeverne i s južne strane pa se masline na tom području proizvode još od doba Rimljana.

Nasadi se prostiru na 35 hektara na kojima je pažljivo odabran sortiment te daju ulje iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim zemljopisnim i mikroklimatskim uvjetima. Ulje se proizvodi u limitiranim serijama i potječe od pet sorti, autohtonih sorta istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino.

Asortiman Salvela ulja sastoji se od monosortnih ulja i blenda Aurum. Proizvodi se prate s posebnom pažnjom i njegom, od uzgoja u masliniku do pretakanja u bocu, što je rezultiralo i brojnim nagradama na domaćim i svjetskim prestižnim smotrama ulja.

Medea vina dolaze s područja južne Istre; okolice Medulina i Pule. Vinogradi se prostiru na površini od 60 ha na kojima je većim dijelom zasađena malvazija istarska i merlot te manji, mladi vinogradi chardonnaya, cabernet sauvignona, terana, refoška i syraha. Najznačajniji proizvodi vinarije su vina limitiranih serija, Montiron malvazija i merlot Punta Greca. Medea vina zadnjih godina osvajaju niz nagrada na prestižnim natjecanjima, a napravljen je i iskorak na svjetske smotre gdje su također ostvareni zavidni rezultati.

Vinogradi Leonarda Palčića, s lozama starih 10 do 60 godina, nalaze se u Dajli, pokraj istarskog Novigrada, vrlo blizu mora. Uzgaja malvaziju i merlot koje buteljira kao sortna vina te teran koji je osnova za izradu Giovannija. Giovanni se proizvodi drugim vrenjem u tanku (Charmat postupkom) od vina u kojem je od 80 – 90% terana, vinificiranog “na bijelo” i malvazije, a godišnje ga se proizvede 1500 butelja.

FOTO: Press / Silvija Munda
FOTO: Press / Silvija Munda

Sljubljivanje jela i vina

Giovanni je lagano i osvježavajuće pjenušavo vino. Diskretni zreliji miris prožet je ugodnom svježinom. Istančane kiseline daju mu živost, svježinu i pitkost”, komentirala je Jelena Puh Miloš.

Nadalje su slijedove pratila vina Medea. Fokus bio na sljubljivanju jela i vina, ali su malvazija Montiron i merlot Punta Greca pokazali odličan potencijal sljubljivanja s različitom hranom.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Malvazija Montiron dolazi iz vinograda starog 35 godina, smještenog na posebnoj, dubokoj, degradiranoj crvenici prožetoj kamenim strukturama, koja vinu daje izuzetnu mineralnost i puniju boju s jasnim žutim odsjajem. Okusno je puna, zaokružena, s naglašenom notom mineralnosti koja joj daje ugodnu svježinu. Kritičari ju ocjenjuju kao jednu od najboljih malvazija berbe 2015.

Punta Greca je izdašan, bogat merlot iz odabranog grožđa, odnjegovan u drvu i konkurira za jedno od najboljih crvenih vina Istre. Radi se samo u najboljim godinama, od grožđa iz vinograda na položaju Punta Grkole (Punta Greca), na pjeskovitom tlu s elementima gline.[/box]

Malvazija Montiron 2015. Ovo je zaista posebna Malvazija. Slamnato žute je boje, mirisno su naglašene travnate note. Uz lagano mješanje se otvara te izlaze arome citrusa. Okusno je puno, bogato i lijepo zaokruženo vino, s naglašenom notom mineralnosti. Bogata aromatska složenost i ugodna mineralnost, a s druge strane pitkost i svježina čine ju posebnom”, komentirala je Jelena Puh Miloš.

Vino Punta Greca merlot 2013. Ovaj merlot je bistro vino, rubin crvene boje. Mirisno u njemu dominiraju voćne note, prvenstveno višnje, borovnice i marmelade od šljiva, koje se miješaju sa začinskim notama. Okus je pun, dobrog intenziteta, lijepe trajnosti, s ugodnom mineralnošću koje donosi položaj. Vino ima potencijal starenja u boci te ćemo još dugo moći uživati u njemu”, rekla je Jelena Puh Miloš.

Vino Punta Greca merlot 2012. Posebna je atrakcija bilo ovo vino iz duplog magnuma – takozvane Jeroboam boce (kapaciteta 3 l), ograničenih količina i označenih serijskim brojem.

Izvrsno! Kombinacija raskošnih mirisnih voćnih nota bobičastog voća koje se miješaju sa začinskim notama te notama vanilije i čokolade. Stajanjem u čaši sve se više otvaralo i pružalo nam raskošan doživljaj. Okus je zaokružen, mekan, baršunast, uravnotežen i dugotrajan. Vino je u izvrsnoj ravnoteži, ima potencijal starenja u boci i jedino je šteta što ga ima samo u malim količinama”, oduševljeno je o Punta Greci iz 2012. godine rekla Jelena Puh Miloš.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Biser vino je prirodno pjenušavo vino koje ima tlak (zbog u njemu nastalog ugljičnog dioksida) od 1 do 2,5 bara kad se drži na temperaturi 20°C. Proizvodi se najčešće vrenjem u tanku (Charmat postupkom) mladog vina s ostatkom neprevrela šećera ili, pak, vina kojemu je dodana saharoza. Kada se postigne željena pretvorba, vrenje se zaustavlja naglim hlađenjem, a proizvedeno prirodno biser vino filtrira se i razlijeva u boce. Nastala ugljična kiselina vinu daje rezak i osvježavajući okus.[/box]


Komentari