PECIVA STVORENA ZA INSTAGRAM: Majstorska pekarnica u srcu Zagreba u koju ćete se rado vraćati

Foto: Julio Frangen

Uoči nadolazećih blagdana smo razgovarali s Anastasijom Nujić, vlasnicom male pekarnice u Zagrebu, točnije Tuškanovoj ulici 22 u blizini popularne zagrebačke tržnice Kvatrić, imena Bekeraj. Objasnila nam je kako se nosi s epidemijom koronavirusa, kako je odlučila otvoriti vlastitu pekarnicu te po čemu se upravo Bekeraj razlikuje od ostalih pekara u gradu.

Kako je počela Vaša priča? 

Bekeraj je majstorska pekarnica, nastala nakon dugogodišnjeg razmišljanja, proučavanja, i – snova o vlastitoj pekarnici. Kad sam još prije dosta godina razmišljala o svojoj pekarnici, za mene je to bio san nadahnut filmom “You’ve got mail’ iz 1998. godine s Meg Ryan (remake vrlo popularnog klasičnog filma iz 1940. “ Trgovina iza ugla”)  gdje ona ima slatku knjižaru koju je osnovala njezina majka te se bori s velikim lancima knjižara koje su sve identične, nemaju osobni kontakt sa svojim klijentima.

Foto: Julio Frangen

Budući da sam po zanimanju profesorica njemačkog i francuskog jezika i književnosti, a radim i u odjelu marketinga i komunikacija jedne velike korporacije, tijekom svog školovanja živjela sam u Austriji i Francuskoj te vrlo dobro upoznala njihove kuhinje, pekarstvo i slastičarstvo: od austrijskog crnog kruha na bazi kiselog tijesta, preukusnih žemlji (semmel), štrudli, krafni, pereca, peciva s okusom cimeta, famoznih torti, lincera do francuskih croissanta, baguetta, peciva s najfinijim vrstama sira koji svakodnevno oduševljavaju cijeli svijet zbog svog izgleda i okusa. Upravo to oduševljenje sam htjela postići kada netko uđe u Bekeraj.

Biste li Bekeraj nazvali ostvarenjem svojih snova? 

Bekeraj je svakako jedan od mojih ostvarenih snova koji sam realizirala sa svojim suprugom te sam izuzetno ponosna kako funkcionira budući da oboje radimo i druge poslove. Ja sam naime zaposlena u odjelu marketinga i komunikacija u jednoj korporaciji, a suprug je poduzetnik. Zajedno smo putovali svijetom, često smo zbog posla bili u Austriji, Francuskoj, Italiji te smo kao veliki gurmani isprobavali njihove specijalitete i sanjarili da takvo nešto „donesemo“ i u Hrvatsku. Uz puno rada, truda i zajedništva to smo i postigli te smo vrlo ponosni na našu pekarnicu.

Foto: Julio Frangen

Kako ste se snašli u doba korone, jeste li osjetili pad prometa?

Godina koja je uskoro iza nas izazovna je bila za sve, pa tako i za nas. Neočekivana i potpuno drugačija, promijenila je mnogo toga u životima ljudi diljem svijeta, a tako i u načinu poslovanja. Za nas u Bekeraju je to bilo posebice izazovno jer je to ujedno bila i naša prva godina poslovanja; naime Bekeraj je svoja vrata za kupce otvorio 05.12.2019. godine. No, kvalitetom svojih proizvoda, raznovrsnošću, posebnošću, sve većim brojem proizvoda te osobnim pristupom prema našim kupcima ne samo da smo zadržali svoje kupce, nego iz dana u dan bilježimo sve veći broj kupaca koji nas prate i na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku.

Što sve imate u ponudi?

U  ponudi imamo petnaestak vrsta kruha, najviše se ističe upravo kruh od domaćeg kvasca koji sami proizvodimo  – specifičan je po svom blago kiselom okusu i načinu pripreme: taj je kruh lako probavljiv pa ga mogu konzumirati i osobe s povišenim šećerom. Za njih se, između ostalog, proizvodi i miješani integralni kruh, od prirodnog kvasca.

Foto: Julio Frangen

Izdvojila bih još nekoliko vrsta kruha – kruh sa 7 vrsta žitarica, kruh od heljde, raženi kruh koji u svom sastavu ima 70% proklijale raži, koji je malo slatkastog okusa, ali izuzetne kvalitete i svježine koju zadržava nekoliko dana; taj kruh spada u asortiman kruhova od potpuno prirodnih sastojaka. Tu su još kukuruzni kruh s 50% kukuruznog brašna koje, kao i ostale vrste brašna, nabavljamo iz mlina koji isključivo melje sve svoje vrste brašna na stari provjereni način, kamenim mlinom. Za ljubitelje francuskog kruha imamo nekoliko vrsta baguettea, bijeli, rustikalni baguette od nekoliko vrsta žitarica, toscana baguette blago kiselkastog i vrlo osebujnog okusa te baguette od crnog brašna. Za ljubitelje talijanske kuhinje svakodnevno pripremamo različite vrste focaccie – vrlo popularne talijanske pogače, začinjene maslinovim uljem i začinskim biljem, raznih okusa, od sušenih rajčica, crnih dalmatinskih maslina, ružmarina do šparoga. Tekstura ove pogače je vrlo slična pizza tijestu, a svoj izgled i okus zahvaljuje ručno bušenim udubinama u koje ulazi premaz te se tijekom pečenja sjedinjuje s tijestom. Focaccia je dobitna kombinacija za svakodnevnu konzumaciju, ali i razne vrste zabava i domjenaka prije svega zbog osebujnog okusa i vrlo lijepoga izgleda.“

Foto: Julio Frangen

Uz kruh, Bekeraj nudi i druge fine zalogaje: quiche lorraine, francusku otvorenu pitu od prhkog tijesta s raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih. Zajednički im je preljev na bazi jaja i vrhnja. Odličan odabir za zanimljivi gablec, ukusno predjelo, kvalitetan, lagan i zdrav ručak serviran uz neku salatu, ali isto tako i vrlo omiljen, profinjen i otmjen zalogaj na zabavama i druženjima. U Bekeraju ima 5 vrsta quichea: quiche od poriluka, pancete i domaće kuhane šunke;     quiche od vlasca, pancete i šunke; povrtni quiche od tikvica i cherry rajčica, quiche od špinata te quiche od raznih vrsta gljiva. Za svako nepce ponešto. Za ljubitelje talijanske kuhinje – tu je i pizza   na bazi najfinijeg talijanskog brašna, organskog čistog djevičanskog maslinovog ulja, rajčice iz organske proizvodnje, mozzarelle, domaće šunke i pršuta.

Foto: Julio Frangen

I sladokusci neće izaći razočarani:  za sada u ponudi imaju razne vrste muffina te vrlo ukusne torte poput vrlo popularne torte od sira (cheese cake), torte od pistacija, raffaelo torte, ferrero rocher torte te triolade torte od tri vrste čokolade. Izdvojila bih i kremšnite kojima su svi naši kupci oduševljeni. Svi naši „slatki“ proizvodi su na bazi vrlo kvalitetnih i prirodnih sastojaka s minimalnim udjelom šećera i vrlo se često kupuju za proslave rođendana svih dobnih skupina.

Što Bekeraj razlikuje od ostalih pekara?

Bekeraj se, prema mojoj osobnoj ideji i želji, razlikuje od ostalih pekarnica specifičnih po gotovoj tvorničkoj proizvodnji kruha i peciva, prije svega po tehnologiji pripreme tijesta i korištenju isključivo kvalitetnih sastojaka. Najviše se pazi na kvalitetu namirnica, a količina soli je smanjena kako kupci ne bi nesvjesno unosili velike količine soli i time štetili zdravlju. Inače, upravo iz tih razloga francuski zakon ne dopušta više od 1.8% udjela soli po kruhu.

Foto: Julio Frangen

Za nas u Bekeraju je priprema kruha i peciva čista umjetnost, sve se oblikuje ručno i svakom našem proizvodu dajemo osobnu notu. Ponosni smo što kupcima možemo svakodnevno ponuditi svježe, netom pripremljene, proizvode što oni i sami vide budući da je Bekeraj „open space“ pekarnica gdje svaki kupac vidi što se radi u proizvodnji. Inače, proučavajući francusko pekarstvo, došla sam do saznanja da u Francuskoj postoji nepisano pravilo da se prodaje tamo gdje se i priprema.“ Upravo tako je i kod nas u Bekeraju.

Imate li u ponudi nešto posebno za blagdane?

Budući da u našoj ponudi imamo dosta slatkih proizvoda za blagdane smo dodatno uveli orehnjaču, makovnjaču i kuglof, tradicionalne blagdanske klasike.

Foto: Julio Frangen

Imate li vjerne kupce koji svakog jutra dolaze po svježi kruh?

Vjernih kupaca imamo bezbroj. Naglasila bih da su kupci uvijek na prvom mjestu; oni iz dana u dan upoznaju i kušaju naše proizvode, prepoznaju njihovu kvalitetu, vraćajući nam se s oduševljenjem. Time nam daju vjetar u leđa i potiču nas na razmišljanje da naš zanat proširimo i na neke druge lokacije u gradu u bliskoj budućnosti. Kako bismo to ostvarili, naši se djelatnici redovito i kontinuirano educiraju, nadograđuju svoje znanje tehnikama rada, posjećuju stručne edukacije kod naših partnera kako bi našim kupcima omogućili što kvalitetnije proizvode koji će ih očarati i neodoljivim okusom i „appetitlich“ izgledom.


Komentari