Palačinke drugačije od svih: ‘Ne mogu vjerovati da se i ovaj sastojak stavlja u smjesu!’

pixabay

Želite pojesti malo drugačije palačinke, a ne znate u kojem smjeru biste krenuli, što biste promijenili…

Donosimo recept za palačinke koje su svakako drugačije od svih.

Ne samo da u njih idu med i borovnice, već su posebne i po namirnici koju ne stavljamo često u smjesu za palačinke – kukuruzno brašno.

‘Ne mogu vjerovati da se i ovaj sastojak stavlja u smjesu’, komentar je na društvenim mrežama, a misli se pritom upravo na kukuruzno brašno koje inače i nije baš prvi izbor za pripremu palačinki zbog svoje konzistencije.

No, ne treba ‘bježati’ od njega u pripremi ove poslastice jer u kombinaciji sa pčeničnim brašnom, tijesto ispadne fino i podatno za pečenje, a k tome puno ‘zanimljivije’ okusom.

Sastojci

Suha mješavina:

1 1/2 šalice pšenično brašna
1/2 šalice finog kukuruznog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 čajna žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli

Sočna mješavina:
1 šalica mlijeka
1 veliko jaje
1/4 šalice rastopljenog maslaca
1 žlica meda
3/4 šalice svježih ili smrznutih borovnica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U pećnicu stavite lim za pečenje, a u njega palačinke nakon što ste ih ispekli kako bi ostale tople.

U posudi srednje veličine umutite brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Stavite na stranu. Umutite jaje, rastopljeni maslac i med dok smjesa ne postane glatka.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Kad je topla, premažite s dvije žlice ulja ili maslaca.

Ulijte tekuće sastojke u suhe sastojke i miješajte dok više ne vidite grudice brašna. Pazite da ne pretjerate – to će rezultirati tvrdim palačinkama.

Dodajte borovnice i razvaljajte u tijesto. Pomoću mjere 1/4 šalice, ubacujte krugove tijesta na tavu. Ne stidite se uzeti špagu i kako biste lakše mogli oblikovati palačinke u krugove.

Okrećite na jednu pa na drugu stranu do zlatno smeđe boje s obje strane, otprilike jednu do dvije minute. Prebacite palačinke u pećnicu da ostanu tople. Ponovite s preostalim tijestom. Poslužite s javorovim sirupom i voćem te slatkim dodacima po želji.

Michelinov kuhar napustio restoran Noel! ‘Restorani u Zagrebu će jako teško preživjeti s domaćim ljudima. Njihov broj nije dovoljan za održivost


Komentari