OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Crna kava je pravi ‘eliksir zdravlja’, ali samo ako ne napravite ovu učestalu grešku!

Foto:pexels

Osim što je savršena za idealan početak dana, domaća crna kava može biti i pravi eliksir zdravlja! No, da bismo je skuhali kako treba, važno je izbjeći čestu grešku.

Kako umjesto problema sa želudcem dobiti zdrav napitak kod kuće, otkriva poznati hrvatski barista Domagoj Trusić za Pun kufer.

“Želimo li skuhati kavu kako treba, mora nas zanimati vrijeme kontakta kave i vode, kao i temperatura. Zanemarimo li ta dva elementa, dolazi do katastrofe. Usporedbe radi, razlike koje mogu nastati između pravilnog i nepravilnog kuhanja kave su poput zlatne medalje na Decanteru i nekakvog vina koje se ne može poslužiti u oštariji, a da ga gosti ne požele vratiti. Igra se svodi na dvije sekunde i (plus, minus) dva Celzijeva stupnja.”

Trusić kaže i da je recept za kuhanje turske kave vrlo rigidan.

“U tradicionalnom načinu kavu su spašavali začini jer bi se usitnjavala u mužaru u kojem su se mljeli kardamom, klinčić, cimet… i tako inaugurirali šarmantnu notu kave. Ono što nas danas muči kod turske kave jest težak napitak dugačkog aftertastea koji nam smeta zbog neugodne note gara, karbonizacije na nepcu. Za to je kriv predugačak kontakt kave i vode jer ako ne stavimo kavu u dovoljno vruću vodu, otapa se sve ono što bi se trebalo i ne bi trebalo otopiti. Kavu treba staviti u netom prokuhanu vodu, odmah promiješati i vratiti nazad na štednjak pa je potom maknuti. Kad prokuhamo vodu, ona ključa i iznosi oko 97 ili 98 stupnjeva. Nakon što maknemo kavu sa štednjaka, za nekoliko sekundi temperatura pada nekoliko stupnjeva, a dodavanjem kave temperatura se još malo snižava.”

 


Komentari