OVO JE RECEPT ZA NAJBOLJI BUREK! Gotov je u samo deset minuta, paše u bilo koje doba dana

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Burek je jelo drago svima, pa ga neki jedva dočekaju ujutro kao gablec uz jogurt, dok drugi u bureku nalaze spas kad se vraćaju iz noćnog izlaska.

Neki tvrde kako burek može biti samo s mesom, dok su sve ostalo pite, što je djelomično točno, no samo na području Bosne i Hercegovine.

Vučeno tijesto sa sirom je sirnica, sa špinatom zeljanica, a s krumpirom krumpiruša.

Burek je u Europu došao iz Turske, gdje riječ “bur” znači savijati, pa se burekom nazivaju sve popularne delicije od vučenog tijesta i raznih nadjeva, kao i veličina.

Mi vam u nastavku donosimo recept za burek sa sirom koji podsjeća na onaj iz pekare, a burek spremljen na takav način Turci nazivaju vodenim burekom. Po sastojcima ćete vidjeti i zašto.

Sastojci:
1 pakiranje tankih kora za savijače
500 g svježeg sira
200 ml vode
100 ml suncokretovog ulja
sol

Priprema:
Na dno stavite tri kore, tako da vise preko ruba posude za pečenje. Tri kore ostavite sa strane za kraj. Ako nemate lim za pečenje bureka, možete iskoristiti kalup za tortu promjera oko 25 cm. Izmiješajte vodu i ulje te malo soli, po ukusu. Poprskajte kore, namrvite malo sira. Stavljajte po dvije kore i prskajte mješavinom vode i ulja te namrvite svježi sir na svaku dok ne potrošite sastojke, pa prekrijte s tri kore koje ste na početku odvojili. Ugurajte višak koji visi preko kalupa u kalup kako biste dobili klasični oblik bureka. Pecite na 200 stupnjeva 30 do 40 minuta, znat ćete da je burek gotov kad dobije zlatnožutu hrskavu koricu.

 

 

 

 


Komentari