Ovih 5 vrsta povrća zdravije su kuhane nego sirove

Pixabay

U svježem povrću krije se najviše vitamina jer se ne unište toplinskom obradom – ipak, neke sorte, su zdravije kad ih skuhamo nego kad ih jedemo kao svježu salatu, piše miss7.

1. Rajčice

Rajčice imaju široke stanične stijenke koje otežavaju tijelu da ih slomi te iskoristi antioksidans likopen. Skuhamo li povrće, stijenke pucaju te je likopen lakše apsorbira u tijelu.

2. Bundeva

Bundeve sadrže puno beta-karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Tijelo ga lakše uzima ukoliko je povrće skuhano. Stoga se preporuča pojesti juhu od bundeve ili curry s tim povrćem. Tijelo može preuzeti vitamin A samo ako se povrće jede s malo maslaca ili ulja.

3. Šparoge

Ovo zeleno povrće bogato je vitaminima A, C i E te folatom, ali, kao i kod rajčica, šparoge imaju jako debele stanične stijenke zvog čega se preporučuje prije kuhanja kuhati ili barem pirjati šparoge.

4. Špinat

Špinat je izrazito zdrav i nije ukusan samo kao salata. Ako želite iskoristiti bogatstvo željeza i vitamina B iz tog povrća, onda jedite kuhani špinat. Ukoliko radite smoothie, bit će puno zdraviji ako uz sirovi dodate i kuhani špinat.

5. Mrkva

Mrkva sadrži puno beta-karotena, a kaže se da ta tvar ima pozitivno djelovanje na oči i kožu. Dakle, isplati se maksimalno olakšati tijelu da preuzme beta-karoten iz mrkve. Istraživanja su pokazala kako tijelo može preuzeti više beta-karotena ako se mrkva skuha. Međutim, nije nimalo lošije jesti sirovu mrkvu. Ali, ipak, najbolje je kombinirati obje varijante.


Komentari