ORIGINALAN, POSEBAN I TRAJAN: Znate li što je zagrebački slatki pušlek?

Facebook/ Višnja McCaster

Zagrebački slatki pušlek proizvod je brdovitog markuševačkog kraja. Radi se o buketu maćuhica, jaglaca, tratinčica, različaka, ljubičica, ruža i drugog cvijeća koje se prema posebnom receptu pretvara u slatki desert.

Pušlek se sastoji od ušećerenog sezonskog cvijeća koje se ručno kandira i slaže u unikatni primjerak. Dehidracija latica i lišća čini ga trajnim, a organski uzgoj, bez pesticida, čini ga sigurnim za konzumaciju. Prvenstveno je zamišljen kao autohtoni suvenir, ali koristi se i kao dekoracija različitih slastica.
“Ideja o slatkom pušleku počela se rađati još dok sam živjela u inozemstvu. Naime, svaki put, nakon što smo proveli praznike u Hrvatskoj, po povratku kući tražila sam lijepe autohtone suvenire za svoje prijatelje da bi im dočarala ljepotu svoje zemlje. Nakon što sam 2-3 puta odnijela naše domaće suvenire više nisam imala što da im darujem, zbog čega sam često imala problem pri kupnji sitnica za uspomenu iz moje domovine. Tako sam došla na ideju o izradi jestivog cvijeća”, objašnjava Višnja.


Komentari