Okus tradicije uz ukusnu bakinu pitu od domaćih jabuka

Screenshot / YouTube

Jesen je stigla, a s njom i uživanje u plodovima zemlje. U mnogim krajevima Hrvatske, jabuka je ove godine rekordno rodila, a grane stabala povijaju se pod teretom zrelih, sočnih plodova. Nema većeg jesenskog užitka od vlastoručnog branja jabuka s najdražeg jabukovog stabla u voćnjaku.

Od naramka netom ubranih jabuka priprema se jednostavni i tisućama godina voljeni kolač – pita od jabuka. Miris i okus pite od jabuka vraća nas u djetinjstvo i podsjeća na vješte bakine ruke koje su taj kolač rado mijesile unucima u kuhinji dok je vani pljuštala dosadna, jesenska kiša. Miris kolača iz pećnice širio bi se kućom, maglio prozore, a nama klincima rasle bi zazubice.

Bakin klasik danas spremaju mnogi unuci i unuke jer je brz, fin i jednostavan. Naši istočni susjedi ovaj kolač baš zbog toga zovu ‘lenja pita’, vjerojatno zato što ga je puno lakše pripremiti nego ostale poslastice iz porodica pita.

Sve što vam treba za ovaj kolač su jabuke, malo šećera, cimet, griz, jaja, brašno, prašak za pecivo, vanili šećer, malo ljubavi i – tajni sastojak koji tijesto pite od jabuke čini prhkim, ali ne i suhim – domaća, svinjska mast.

Za nadjev:

  • 1,5 kg jabuka
  • 300 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 15 g griza

Jabuke ogulite, očistite i naribajte. Pustite da odstoje pola sata, a zatim rukama dobro iscijedite sok iz njih. Sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednje jakoj vatri još 10 – 15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Pustite da se sirup malo prohladi, pa dodajte jabuke, cimet, griz i dobro promiješajte.

Tijesto:

  • 250 g masti
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 30 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 500 g glatkog brašna

U posudu za miksajte dodajte mast, jaje, žumanjke, šećer, vanili šećer, prašak za pecivo i mlijeko. Miksajte dok se sastojci ne sjedine. U tu smjesu vilicom umiješajte brašno pa smjesu istresite na pobrašnjenu površinu. Zamijesite tijesto i podijelite na dva dijela. Polovicu tijesta razvaljajte na papiru za pečenje. Tijesto koje sadrži mast umjesto maslaca je mekše i masnije pa radije koristim papir za pečenje, tako da ne moram koristiti dodatno brašno za površinu. Razvaljano tijesto preokrenite u dublji lim za pečenje dimenzija 30 x 20 cm i odstranite papir za pečenje. Po tijestu rasporedite nadjev. Preostalo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadjev i odstranite papir za pečenje. Na tijestu dijagonalno zarežite plitke šare. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, pa smanjite temperaturu pećnice na 180°C i pecite još 25 – 30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Ovaj recept smo pronašli na blogu Cake cooky, a od pregršta recepata za pitu od jabuka, ovaj nas je najviše podsjetio na bakin recept. Svaka baka ima svoj adut za pitu od jabuka koji ju čini posebnom i najboljom mogućom. Baka autorice ovih redaka, Štefica, u svoju je pitu, na primjer, stavljala malo oraha.

Koji su bili aduti vaših baka, otkrijte nam u komentarima!

Autorica: Mia Mitrović


Komentari