Okrugljak je stari zagrebački šarmer koji je othranio generacije: Otkrijte recept za štrukle kakve su radile naše bake

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Okrugljak, koji je nedavno slavi 100 godina, vjerojatno je jedan od najautentičnijih i tradicionalnijih restorana na sjeveru Hrvatske. Gotovo sve što se smatra najboljom hrvatskom gastronomijom može se pronaći u Okrugljaku, restoranu koji je bitan dio zagrebačkog urbanog načina života. To je ujedno i jedan od rijetkih restorana koji traje generacijama, a u njega zalaze i glavni akteri hrvatske visoke politike jednako kao i umorni pješaci nakon nedjeljnih rekreativnih šetnji.

Ovaj stari šarmer pravog purgerskog duha ima prepoznatljiv interijer, a njegovo ime znaju svi pa tako ne čudi da se za recepte iz ovog kultnog zagrebačkog restorana uvijek moljakalo kuhare koji su svojim radom hraniti generacije Zagrepčana.

Možda i najprepoznatljiviji recept sjeverne Hrvatske, onaj za štrukle, podijelili su s gastro stručnjacima iz Dobre hrane, a mi vam ga donosimo kao idealan i jeftin obrok kojeg obožavaju i mali i veliki. Iskoristite slobodan vikend i obradujte obitelj ovim gastronomskim biserom.

Za tijesto:

400 g glatkog brašna
1 jaje
20 g maslaca
1 dl ulja
sol

Za nadjev:

500 g svježeg kravljeg sira
4 jaja
5 g soli
5 dl vrhnja za kuhanje ili domaćeg kiselog vrhnja

Postupak:

Od prosijanog brašna formirati stožac i na vrhu napraviti udubinu. Dodati u nju jaje i ohlađeni maslac. Tijesto izraditi prstima i mijesiti dok se ne pojave mjehurići. Potom ga premazati uljem i prekriti vlažnim kuhinjskim ubrusom. Nakon što odstoji 20 minuta, razvući ga po pobrašnjenoj podlozi. Što se tanje razvuče, štrukle će biti ukusnije.

U procijeđeni sir dodati jaja i sol pa miješati dok se smjesa ne ujednači. Na razvučeno tijesto ravnomjereno rasporediti nadjev i zarolati. Dobivenu roladu rezati rubom tanjurića na 8 dijelova. Štrukle kuhati u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta. Ocijeđene štrukle staviti u posudu za pečenje, preliti ih vrhnjem i zapeći na 220 stupnjeva oko 15 minuta.


Komentari